• Imprimeix

Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya”. Núm. 02. El paper de la geotèrmia en la descarbonització de l'energia a les ciutats en el marc de la t...

 

Cuándo

Fecha 06.11.2020

Horario

de 09.20 a 11.30 hores

Dónde

Jornades en línia

Cicle de Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya”

Per segon any, el Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) organitzen les Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya”, amb la finalitat de promoure i donar a conèixer el potencial de l'energia geotèrmica com a energia d’alta eficiència en el nou marc de la Transició Energètica i el Canvi Climàtic. Aquest any 2020, dins d’una situació de crisi sanitària provocada per la COVID-19, la jornada prendrà format virtual. Es dividirà en dues sessions, els dies 6 i 13 de novembre, i comptarà amb un total de 8 ponències, repartides en 2 sessions.

 

Presentació de la jornada tècnica núm. 2

Geotèrmia a les ciutats

L’energia geotèrmica està sent l’energia renovable catalitzadora del procés de descarbonització del parc d’edificis a Europa. La popularitat de l'energia geotèrmica superficial i profunda està creixent ràpidament els darrers anys amb inversions per a la implementació de xarxes de climatització urbanes de calor i fred (district heating and cooling grids – DHC) de 4a i 5a generació, i sistemes d’intercanvi tèrmic amb bombes de calor geotèrmiques mitjançant circuïts tancats i oberts -amb captació d’aigua subterrània-.

Amb una tecnologia ja consolidada, és l’energia òptima per a l’autoconsum tèrmic en àmbits urbans: no depèn de la disponibilitat del sòl, és autòctona 100% i no genera cap tipus de combustió. Segons el Consell Europeu de la Geotèrmia (Market Report, EGEC 2019), Europa és líder en el mercat global en xarxes de DHC amb una capacitat instal·lada de 5,5 GWth l'any 2019, mentre que per als sistemes superficials d’intercanvi geotèrmic al mateix any es van superar els 2 milions de bombes de calor geotèrmiques instal·lades.

Aquesta jornada té l'objectiu d'ajudar a difondre el potencial de la geotèrmia a les ciutats. L’EGEC explicarà la situació que està experimentant el mercat de la geotèrmia a Europa. L’empresa Storengy-Engie presentarà el projecte de DH a Burdeoux, un exemple de xarxa de 4a generació a França. El KTH suec, un dels experts mundials en geotèrmia superficial, presentarà l'experiència en la implementació de la geotèrmia a la ciutat d’Estocolm, i la Technische Universität München la situació a la ciutat de Munich. De Catalunya, l’Ajuntament d’Olot i la UTE Naturgy-Wattia presentaran l’experiència en la operació de la xarxa espavilada d’Olot; COMSA-ArcBcn presentaran el projecte Geotech; mentre que Kasaka-Ingeo i Vaillant presentaran el projecte de rehabilitació integral ‘Canalejas’ i el projecte de geotèrmia centralitzada “Arroyo Bodonal”, respectivament executats a Madrid.

 

Sessió 1: Geotèrmia a les ciutats. 'Experiencias en EU' (06/11/2020) (en castellà)

Sessió 2:  Geotèrmia a les ciutats. 'Experiències a Catalunya i a d'altres àmbits de l’estat espanyol' (13/11/2020)

 

Descarregueu-vos el programa de les Jornades Tècniques

 

Imatge de les jornades, amb els logos de totes les institucions/empreses involucrades