• Imprimeix

Jornada sobre Paleontologia i inauguració de l'exposició "Dinosaures de Catalunya, un segle de descobertes", a Tremp

 

Cuándo

Fecha 16.01.2017

Horario

de 18:00 a 19:30 hores

Dónde

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

Jornada centrada en la divulgació del patrimoni paleontològic de la Conca de Tremp i l'àmbit del Projecte Geoparc, i inauguració de l'exposició "Dinosaures de Catalunya, un segle de descobertes".

La Conca de Tremp conté un registre paleontològic excepcional, constituït per restes de diferents tipus d'organismes que van habitar-hi al llarg de diversos períodes geològics.

La primera descoberta de restes de dinosaures a Catalunya va tenir lloc a mitjans de 1916, durant les obres de construcció de la presa de Talarn. En aquest sentit, cal destacar l'extraordinària abundància i preservació de restes dels darrers dinosaures poc temps abans de la seva extinció.

A banda d'aquest important llegat, la jornada també pretén donar a conèixer altres estudis paleontològics que s'han dut a terme a la zona, concretament dues tesis doctorals centrades en altres organismes fòssils, com són els foraminífers (microfòssils) i els rudistes (mol·luscs bivalves). Aquests tipus de fòssil aporten informació molt valuosa sobre altres formes de vida i permeten reconstruir l'ambient en el qual habitaven.

Finalment, es presentarà l'exposició itinerant creada per l'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Museu de la Conca Dellà, amb motiu del centenari de la primera troballa de restes de dinosaures a Catalunya. L'exposició commemora el centenari de les descobertes de restes de dinosaures al Pirineu, posa en relleu l'extraordinari registre fòssil de dinosaures a Catalunya i recorre les principals fites científiques en aquests cent anys, a partir de la combinació de plafons amb imatges històriques amb rèpliques d'ossos i eines que utilitzen els paleontòlegs actualment. En aquesta ocasió, es presentarà i s'oferirà una visita guiada a la mostra, la qual estarà exposada al Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus de l'ICGC a Tremp, des del 16 de gener fins el 14 de març de 2017 (visites a concertar, de dilluns a divendres, trucant al telèfon 973 65 08 30, ext. 5002).

Programa

18:00 - 18:10

Benvinguda al Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus i presentació de la jornada
Gonzalo Rivas, responsable del CST Pirineus, ICGC
Àngel Galobart, cap del Grup de Recerca del Mesozoic, Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i director del Museu de la Conca Dellà i Dinosfera

18:10 - 18:35

Foraminífers: el que els ulls no veuen
Raquel Robles, documentalista del Departament de Paleontologia, Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB)

18:35 - 19:00

Uns mol·luscs bivalves molt particulars a les roques del Cretaci del Pirineu: els rudistes
Luis Troya, documentalista del Departament de Paleontologia, Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB)

19:00 - 19:30

Presentació i visita guiada a l'exposició "Dinosaures de Catalunya, un segle de descobertes"
Albert Garcia, Institut Català de Paleontologia (ICP)

logos jornada paleontologia