• Imprimeix

Jornada Ciència i Ecoturisme

 

Cuándo

Fecha 29.06.2018

Horario

de 09.30 a 11.15 hores

Dónde

Consell Comarcal de la Noguera
C/ Àngel Guimerà, 28-30
25600 Balaguer

En els darrers anys s’ha produït un fenomen dual: el món científic ha fet esforços per apropar el món de la ciència a la població i, alhora, aquesta, cada cop més, s’està interessant per experiències i vivències de contingut cultural i del coneixement.

Tanmateix, sota la denominació d’ecoturisme s’han generat unes modalitats de turisme on la motivació principal de l’usuari és gaudir, observar i conèixer la natura i les expressions culturals associades, d’una manera respetuosa amb l’entorn i les poblacions locals.

La confluència de ciència i ecoturisme genera nombroses oportunitats de creació i desenvolupament de productes turístics als territoris.

Els espais naturals, protegits o no, són espais fràgils i dinàmics sovint sotmesos a diferents tipus de pressions humanes que poden derivar en impactes més o menys severs i comprometre la seva qualitat, si bé en la majoria de casos la gestió activa d’aquests és la millor estratègia per a la seva conservació.

L’ecoturisme és un sector àmpliament transversal que aborda des de la gestió d’espais naturals, la planificació, promoció i gestió turística, fins al desenvolupament local, que requereix per a la seva consolidació de la implicació de nombrosos i diversos agents, públics i privats, per esdevenir una veritable eina de transformació i generació d’oportunitats per als territoris.

Un bon exemple de territori on s’ha iniciat un procés d’aprofitament del coneixement científic per al desenvolupament local és el format per les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, on els sectors públic, privat i científic han treballat conjuntament en els tres àmbits de recerca, formació i divulgació de les disciplines científiques existents: geologia, mineria, astronomia, paleontologia i arqueologia.

La Jornada Ciència i Ecoturisme, emmarcada en les activitats organitzades en motiu dels 10 anys del Parc Astronòmic Montsec, vol reunir i comunicar de forma conjunta les experiències desenvolupades a les nostres comarques en l’àmbit d’aquestes disciplines científiques com a manifestacions de l’aprofitament de la ciència per al progrés territorial mitjançant l’ecoturisme.

Més informació

Organitzadors: