• Imprimeix

Jornada "Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions". A Barcelona

 

Cuándo

Fecha 08.11.2018

Horario

de 17.30 a 18.45 hores

Dónde

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona

Veure mapa

Les allaus són un fenomen present al Pirineu de Catalunya durant la temporada d'hivern, que esdevé un risc en la pràctica d'esports de neu. Per tal de reduir aquest risc, cal formar-se i informar-se sobre aquest fenomen. El Butlletí de Perill d'Allaus (BPA) de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) informa diàriament de la problemàtica d'allaus al Pirineu de Catalunya.

En aquesta jornada es projectarà l'audiovisual divulgatiu Temps al temps - Allaus, de l'ICGC i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), per introduir de forma breu i divulgativa els factors clau per entendre el BPA i la importància de l'ús del material bàsic de seguretat.

A la ponència s'aprofundirà en els continguts del BPA, que són estàndards europeus i que s'han definit per tal que els usuaris puguin trobar els mateixos conceptes independentment de la serralada o país que visitin. En aquest sentit s'explicarà el concepte de problemes per allaus, destinat a facilitar la comprensió de l'estat del mantell nival, a interpretar els indicis sobre el terreny i a donar eines i estratègies per evitar les allaus. També s'incidirà en l'escala de mides d'allaus, basada en les conseqüències que tenen les allaus sobre les persones i el medi natural.

D'aquesta manera, la Unitat de Predicció d'Allaus de l'ICGC treballa per millorar la seguretat en muntanya, a partir de la formació dels usuaris en el coneixement de la neu, i la comunicació.

Programa

17.30 - 17.35

Benvinguda a l'ICGC i presentació de la jornada
Antoni Roca, subdirector general de Geofísica, ICGC

17.35 - 17.45

Projecció de l'audiovisual Temps al temps - Allaus, de l'ICGC-SMC

17.45 - 18.15

Santi Manguan, Unitat de Predicció d'Allaus, ICGC

Veure a Slideshare

18.15 - 18.45

Torn obert de paraules