• Imprimeix

Exposició "Cartografia de sòls a Catalunya"

 

Cuándo

Fecha Del 08.10.2019 al 30.10.2019

Horario

Del 8 al 30 d'octubre de 2019
Visites, de dilluns a divendres, de 09.00 a 18.00 hores

Dónde

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Sala d'Exposicions "Jaume Miranda i Canals"
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona

Veure mapa

Entrada gratuïta

El passat dia 20 de setembre, i coincidint amb la Jornada de presentació del Mapa de Sòls de Catalunya 1:250.000, es va inaugurar a la seu de l’ICGC l'exposició “Cartografia de sòls a Catalunya”.

La cartografia de sòls es defineix com el conjunt de tècniques i de procediments que s’han desenvolupat per tal d’identificar i descriure els processos de formació dels sòls, predient i explicant la seva disposició en el territori. Durant molts anys, els tècnics s'han esforçat per desenvolupar mètodes eficients i adequats per determinar i mostrar als diferents usuaris de la informació, les característiques dels sòls que apareixen en una zona, així com la seva distribució espacial.

L’exposició “Cartografia de sòls a Catalunya” permet apreciar com s’ha desenvolupat i evolucionat la cartografia de sòls a Catalunya a través d’alguns dels mapes de sòls que, a diferents escales, s’han elaborat a Catalunya des de l’any 1923; moment en què es considera instituïda la ciència del sòl, arran de la creació, a Roma, de l'Associació Internacional de la Ciència del Sòl (International Union of Soil Sciences, IUSS).

Aquesta exposició finalitza amb la presentació del nou Mapa de sòls de Catalunya, a escala 1:250.000. Aquest mapa és un document cartogràfic que ofereix informació sobre la distribució dels sòls en el territori i sobre les seves característiques físiques, químiques i biològiques. La informació que conté és de gran utilitat per poder planificar l’aplicació de la LIei 3/2019, del 17 de juny, dels espais agraris, la qual ha de permetre la protecció de sòls d’alt valor agrari i la planificació territorial agrària. Aquest mapa, i les bases de dades associades, també són la base per delimitar àrees de sòls degradats o en risc d’estar-ho, i per planificar accions que contribueixin a la lluita contra el canvi climàtic.