• Imprimeix

UNION, un nou servei per a un posicionament més precís per a tothom

16/2/23 12:35

L’ICGC col·labora amb Rokubun en el desenvolupament d’una nova tecnologia que permetrà millorar el posicionament en dispositius d’ús massiu

Constantment utilitzem serveis basats en localització. Ho fem de manera conscient quan demanem al navegador del cotxe que ens porti d’on som a on volem anar, o molts cops sense adonar-nos-en quan consultem en el mòbil quin temps farà a la nostra ciutat, quan fem una comanda per a què ens la portin a casa o quan demanem quant trigarà a arribar el nostre bus. Aquests serveis i noves tecnologies, com els cotxes autònoms, requereixen que millori la precisió amb què ens posicionem.

Esquema en què es mostra com els satèl·lits i les estacions permanents permeten el posicionament de vehicles en circulació
Esquema que mostra el procediment de millora de la continuïtat, precisió i
disponibilitat en rutes llargues per a vehicles.

Ja fa temps que l’ICGC ofereix serveis a professionals com els topògrafs per millorar la precisió del posicionament. Ara, però, es fa evident la necessitat d’oferir navegació precisa i en temps real per als dispositius del mercat de masses general, com ara els telèfons intel·ligents i els vehicles.

En aquest sentit, participem en el projecte UNION (Undifferenced and Uncombined Positioning Engine), cofinançat per l’European Agency for the Space Programme i liderat per l’empresa Rokubun, que es recolza, entre d’altres, en xarxes d’estacions permanents GNSS (GPS, Galileu, GLONASS i Beidou), com la nostra xarxa CatNet. Amb aquestes estacions recollim dades de satèl·lit de forma contínua i proporcionem un vast conjunt de serveis de posicionament. L’objectiu final del projecte és que el posicionament precís pugui arribar de forma ràpida i eficient a tothom, sense les limitacions que suposen avui els mètodes tradicionals. Els usuaris del mercat de masses es veuran beneficiats amb una millor precisió (d’1 metre), una millor disponibilitat (allà on arribi Internet) i una millor continuïtat en les sessions de navegació.


Sala amb assistents a la jornada, atenent les explicacions d’un ponent
Jornada de treball i de demostració.

El passat 6 de febrer es va celebrar a l’ICGC una jornada de treball i de demostració, en què es va explicar el funcionament de la tecnologia des del punt de vista tècnic i amb diferents exemples d’aplicació. Els assistents van poder provar la solució en terminals mòbils i en un context de navegació real.

Si no hi vau poder assistir, trobareu la gravació de la jornada a https://www.youtube.com/watch?v=ZcKtWnj5ukc.

 

Més informació

www.union-navigation.eu/

www.icgc.cat/Innovacio/Projectes-R-D-i/UNION

www.icgc.cat/ca/Administracio-i-empresa/Serveis/Posicionament/Estacions-GNSS