• Imprimeix

Notícia 552 - Signatura de l'acord entre l'ICGC i la ISMN

7/10/22 11:29

L'ICGC ha signat un nou acord amb la International Soil Moisture Network (ISMN) perquè la Xarxa d'estacions de mesura de paràmetres físics del sòl de Catalunya formi part d'aquesta xarxa internacional.

Ser membre de la ISMN implica compartir les dades de la xarxa, harmonitzar-les i estandarditzar-les perquè formin part d'una única base de dades internacional, això ens permetrà participar en grups de treball i grups de recerca sobre canvi climàtic d'institucions com ara la Climate and Environmental Remote Sensing i el International Centre for Water Resources and Global Change.

La ISMN és una cooperació internacional que té per objectiu establir i mantenir una base de dades global sobre la humitat del sòl in situ. Aquesta base de dades és una eina essencial per validar i millorar els productes basats en imatges de satèl·lit globals així com els models de superfície terrestre, climàtics i hidrològics.

La humitat del sòl és l'aigua emmagatzemada en la capa més superficial del nostre planeta, essent una variable indispensable en un gran nombre de processos i aplicacions com la predicció climatològica numèrica, la previsió d'inundacions, l'avaluació de la sequera agrícola, la gestió dels recursos hídrics, la comptabilització dels gasos d'efecte hivernacle, la protecció civil i la modelització epidemiològica de les malalties transmeses per l'aigua.

La International Soil Moisture Network és un esforç combinat del Global Energy & Water Exchanges Project, del Committee on Earth Observation Satellites, del Global Climate Observation System - Terrestrial Observation Panel for Climate, de l'Earth Observation Group i de la Global Terrestrial Network - Hydrology. La ISMN ha estat possible gràcies al recolzament  financer del Programa d'Observació de la Terra de l'Agència Espacial Europea (ESA) i de les nombroses contribucions voluntàries de científics i xarxes de tot el món.