• Imprimeix

Notícia 503 - L'ICGC ha organitzat la V Jornada anual de sòls

17/12/21 14:24

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha organitzat, amb motiu del Dia Mundial del Sòl, la V Jornada anual de sòls: eines per afrontar el canvi climàtic als Pirineus en col·laboració de l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) i de l'Aliança de Sòls dels Pirineus (ASPir). L'acte s'ha celebrat el 14 de desembre al Centre de Suport Territorial Pirineus de l'ICGC i en línia.

Durant la jornada, centrada en l'estudi, la gestió i la divulgació dels sòls, s'han presentat iniciatives transfrontereres de cooperació territorial en matèria de sòls relacionades amb el canvi climàtic en l'àmbit dels Pirineus.

S'ha fet pública l'ASPir, recentment creada, que té per objectiu promoure la conservació dels sòls i el manteniment de la seva qualitat, i també coordinar i compartir experiències de gestió sostenible dels sòls. 

L'OPCC ha exposat el Pla i l'estratègia operativa per comprendre el fenomen del canvi climàtic als Pirineus, fer-ne el seguiment i conèixer com s'hi adapten els ecosistemes de muntanya.

L'ICGC ha presentat el seu nou visor de consulta de dades de paràmetres físics dels sòls a diverses profunditats per a les estacions ubicades al Prepirineu i Pirineu. La captació d'aquestes dades de temperatura i d'humitat del sòl, juntament amb paràmetres atmosfèrics, permeten interpretar les propietats físiques del sòl, definir el règim climàtic i, alhora, serveixen per poder fer estudis de canvi climàtic.

La Jornada ha conclòs amb una visita guiada al Centre d'Interpretació dels Sòls dels Pirineus, on s'han presentat els nous monòlits incorporats al Centre.