• Imprimeix

Notícia 473 - Reunió a la Casa de la Generalitat de Perpinyà

17/9/21 13:13

Casa de la Generalitat de Perpinyà.

El delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep Puigbert, el director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, i el subdirector general de Serveis Tècnics de l'ICGC, Antonio Magariños es van reunir el 15 de setembre a la Casa de la Generalitat de Perpinyà.

Un dels temes tractats en la reunió va ser concretar l'organització d'una exposició itinerant de plànols de ciutats i viles referits a les comarques del nord de Catalunya procedents de l'atles manuscrit del cartògraf i enginyer militar francès Pennier, datat el 1719.

En aquesta exposició, celebrada amb anterioritat a la Casa de Cultura de Girona, es visualitzarà la profunda transformació del paisatge del Rosselló, Vallespir i Conflent des de principi segle XVIII fins al segle XXI comparant els mapes de Pennier amb l'ortofotomapa actual de l'Institut Géographique National francès de manera que es pugui veure la transformació del paisatge en aquests tres-cents anys.

En la reunió també es va tractar el paper que pot jugar l'ICGC en relació al coneixement territorial transfronterer a nivell d'accessibilitat viària. En aquest sentit, l'ICGC proporcionarà el coneixement territorial pertinent.

Pennier va ser un enginyer militar francès i geògraf del rei de França de final segle XVII i principi del XVIII. Una de les seves aporta­cions a la cartografia queda recollida al seu atles militar manuscrit Recueil des Plans du Roussillon, de Catalogne, datat el 1719 i conservat a l'Arxiu Militar Austríac. Aquest atles va quedar inèdit i ha estat pràcticament desconegut fins fa pocs anys.

El 2017 l'ICGC va publicar una reproducció d'aquest atles, que aplega un centenar de mapes de ciutats, viles i fortificacions aixecats per l'exèrcit francès en el període bèl·lic de la Guerra de Successió i recollits pocs anys més tard en un volum perquè servís de guia per a localitzar indrets que permetessin allotjar les tropes franceses que envaïen la Península Ibèrica el 1719.

Els mapes realitzats pels cartògrafs militars a les ordres del rei de França, especialment en el període que va des de mitjan segle XVII fins ben entrat el segle XIX, constitueixen, indubtablement, una de les contribu­cions més rellevants a la cartografia de Catalunya. El cas de Pennier, però, és ben singular ja que es tracta d'un cartògraf pràcticament desconegut que amb aquest i altres treballs va contribuir d'una manera decisiva a la representació cartogràfica del territori català de principi segle XVIII.