• Imprimeix

Notícia 470 - Efectes de les pluges torrencials d'Alcanar i Sant Carles de la Ràpita

8/9/21 11:17

L'1 de setembre la zona d'Alcanar i de Sant Carles de la Ràpita va ser afectada per una tromba d'aigua, que va descarregar més de 250 litres d'aigua per metre quadrat i va provocar fortes destrosses en el mobiliari urbà i en les infraestructures viàries.

L'ICGC ha habilitat el visor riuades que permet fer una estimació de les afectacions provocades per aquestes pluges torrencials a partir d’imatges aèries preses el 3 de setembre. L'eina permet comparar les fotografies preses immediatament després de l'aiguat amb les disponibles d'anys anteriors. La immediatesa en la presa d'imatges és essencial per a poder disposar de dades de les afectacions ocorregudes quan encara són ben visibles (punts d'erosió i de deposició dels materials, sectors inundats, etc.) i abans que les necessàries tasques de neteja i reconstrucció les desdibuixin. Aquesta informació és imprescindible per a l’anàlisi geològica i de riscos per tal d'avançar en el seu coneixement i millorar la planificació territorial.

Les imatges, un cop captades amb una càmera aèria fotogramètrica d'una alta resolució espacial de mida de píxel de 5 cm a la zona litoral d'Alcanar-Sant Carles de la Ràpita i de 15 cm per a una zona més àmplia que cobreix també la zona del Trabucador, han estat processades per mostrar-les en el visor de forma contínua, georeferenciada, navegable i comparable amb les ortofotos convencionals que publica l'Institut.

Per donar més cobertura a la difusió i arribar a un major nombre d'usuaris, també es pot accedir a les imatges mitjançant el geoservei de monitorització d'afectació de riuades (Geoservei WMS Riuades).

Aquesta informació s'ofereix a les diverses administracions com a suport per a l'avaluació dels desperfectes i per a donar a conèixer a la ciutadania les afectacions de manera visual, ja que permet calcular l'abast dels danys i també redibuixar, per exemple, el traçat dels camins que s'hagin perdut o els límits dels conreus.

La publicació d'aquests tipus de visors forma part de les funcions de l'ICGC, com a servei públic, de difondre informació cartogràfica dels fenòmens naturals que afecten el territori perquè serveixi de base per a estudis posteriors.