• Imprimeix

Notícia 462 - L'ICGC se suma a la iniciativa ASPir

10/6/21 7:02
Paisatge del Pirineu amb integració dels sòls agrícoles, forestals i prats d'alta muntanya

Paisatge del Pirineu amb integració dels sòls agrícoles, forestals i prats d'alta muntanya
(foto: ICGC).

L'ICGC forma part del grup impulsor de l'Aliança dels Sòls del Pirineu (ASPir) juntament amb la Comunitat de Treballs dels Pirineus i altres 4 entitats. Aquesta iniciativa pretén contribuir a harmonitzar polítiques i actuacions als Pirineus per a promoure la gestió sostenible i la conservació dels sòls.

Amb ASPir es vol avançar en el coneixement i la difusió de la informació sobre l'estat dels sòls per a afavorir la presa de decisions. Té un caràcter marcadament transfronterer i compta actualment amb 23 entitats adherides de França, Espanya i Andorra.

El sòl és un recurs natural finit i indispensable, amb un paper essencial en els ecosistemes. Es tracta d'un recurs no renovable, ja que la superfície del sòl fèrtil és limitada i és sotmesa a una pressió cada vegada més gran motivada pel canvi climàtic i pel canvi global, pels usos inadequats i per la seva contaminació o urbanització.

L'ASPir és una aliança subregional que forma part de l'Aliança Europea i de l'Aliança de Sòls Mundial, la Global Soil Partnership, una iniciativa de la FAO per tal de posar els sòls en l'agenda global mitjançant accions col·lectives