• Imprimeix

Notícia 461 - Projecte "Transcriu-me" per recollir dades de les fotografies de núvols del fons del Servei Meteorològic de Catalunya

9/6/21 7:02

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya participa en la celebració del centenari de la creació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) amb un projecte de transcripció de dades d'un miler de fotografies de núvols mitjançant l'eina Transcriu-me, impulsat per la Biblioteca de Catalunya i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, per millorar l'accés als continguts digitals.

L'objectiu d'aquest projecte, proposat per l'ICGC, és recuperar les metadades de les il·lustracions per tal d'integrar-les a la catalogació del fons.

El 1984 es va recuperar el fons històric del SMC, que havia estat confiscat el 1939, i va quedar dipositat a l'ICGC per a la seva conservació i consulta. D'entre tota la documentació en destaca una col·lecció de gairebé vuit mil fotografies de núvols fetes entre 1923 i 1938 des de la seu del Servei. Són negatius en suport de vidre i el delicat estat de conservació, alguns d'ells fets malbé, va impulsar la seva digitalització per a preservar el contingut. Cadascun dels negatius porta escrit a mà, en un dels marges de la fotografia, un seguit de dades relatives al dia, hora, coordenades i nom del fotògraf.

L’eina Transcriu-me permet, de manera fàcil i intuïtiva, visualitzar cada fotografia i anotar i enviar la informació que contenen els marges. Amb aquesta ini­ciativa invitem a la ciutadania que participi en la recollida de les dades i ens les faci arribar.

El projecte s'inicia amb un primer grup de 1 000 fotografies que han estat publicades a la Cartoteca Digital de l'ICGC.

Aquest projecte es va presentar el 4 de juny en un acte celebrat a la Biblioteca de Catalunya sobre "Les primeres col·leccions en línia del fons històric documental del Servei Meteorològic de Catalunya".