• Imprimeix

Notícia 455 - Nova col·lecció a la Cartoteca Digital: Els instruments fotogràfics del Centre Excursionista de Catalunya

10/5/21 15:12

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) estrena una nova col·lecció digital: Càmeres fotogràfiques del CEC. Aquests instruments procedeixen de les col·leccions patrimonials del Centre Excursionista de Catalunya.

Gràcies a les donacions dels membres del CEC, excursionistes i afi­cionats a la fotografia que volien deixar testimoni gràfic del patrimoni natural i cultural de Catalunya, el Centre va reunir, al llarg dels més de 100 anys d'història, equips fotogràfics i un dels arxius fotogràfics històrics més importants del país, amb prop de 750 000 imatges.

Va ser el 2017 quan el CEC va dipositar a l'ICGC aquests equips, dos anys després que hi ingressés el seu patrimoni cartogràfic.

Al llarg d'aquests anys, la Cartoteca de l'Institut ha catalogat i fotografiat aquesta peculiar col·lecció d'instruments fotogràfics que ara es fa pública i on es poden trobar càmeres fotogràfiques, des de les plegables de principi del segle XX fins a les compactes; accessoris, com ara filtres i fundes; càmeres cinematogràfiques, moltes de format 8 mm i super 8; material de laboratori, projectors i visors de diapositives, o documents inusuals com per exemple un carnet d'explorador de 1915.

Aquest recull de càmeres fotogràfiques del CEC constitueix un fons singular, creat gràcies a l'associacionisme, que testimonia l'afició a la fotografia del país.