• Imprimeix

Notícia 442 - L'ICGC nou patró de la Fundació Observatori de l'Ebre

17/2/21 7:22

Amb la modificació, aprovada el 16 de febrer de 2021, dels estatuts de la Fundació Observatori de l'Ebre per adequar-los a la seva integració en el sector públic de la Generalitat de Catalunya, el conseller de Territori i Sostenibilitat n'exercirà la presidència i s'incorpo­ra com a nou patró de la Fundació l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Amb aquesta incorporació es culmina una relació tecnicocientífica mantinguda des de fa dècades la qual, de ben segur, crearà noves sinergies entre ambdues institucions.

L'Observatori i l'ICGC col·laboren fa temps en la digitalització del fons d'enregistraments instrumentals i altres dades històriques conservades a l'Observatori, i també en la catalogació del fons cartogràfic de la Fundació. Aquest fons, que acumula un gran patrimoni científic i un extens fons cartogràfic fruit de la seva llarga trajectòria, és escanejat per l'Institut i el fa accessible a la ciutadania a través de la seva Cartoteca.

L'Observatori de l'Ebre és una fundació sense ànim de lucre dedicada a l'estudi de fenòmens geofísics creada el 1904. Compta amb una llarga tradició en matèria d'observació geofísica, que ha acumulat un gran fons documental. El seu objectiu és la gestió, promoció, foment i desenvolupament de l'observatori de Roquetes (Baix Ebre). D'aquesta fundació es destaca la recerca, l'observació i l'estudi de la relació entre fenòmens solars i terrestres, la meteorologia i la geofísica, especialment en l'estudi dels impactes del canvi climàtic sobre el cicle hidrològic continental i dels impactes de l'activitat solar en el camp magnètic i la ionosfera terrestres.

Les seves estacions sísmica i meteorològica són les més antigues de Catalunya en actiu, com també ho són la majoria de la resta dels seus sensors de registres geofísics. Molt semblant al que succeeix en els estudis climàtics, mantenir el registre continu en un mateix indret d'una variable geofísica és fonamental per aprofundir en el seu coneixement. Per exemple, en el cas d'observació sísmica, permet comparar les similituds i diferències de terratrèmols ocorreguts a qualsevol part del món.

Amb aquesta modificació dels estatuts, la Fundació de l'Observatori de l'Ebre resta adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat i el seu patronat és format pels ajuntaments de Roquetes i Tortosa, l'Agència Estatal de Meteorologia, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Diputació de Tarragona, l'Instituto Geográfico Nacional, el Departament d'Empresa i Coneixement, el Servei Meteorològic de Catalunya i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.