• Imprimeix

Notícia 441 - El fons Lluís Massanas Burcet s’incorpora a la Cartoteca de l’ICGC

4/2/21 14:13

Els fons de la Cartoteca de Catalunya de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya s'han incrementat amb la incorporació del fons Lluís Massanas Burcet, constituït per una col·lecció d'instruments cartogràfics antics i per documentació cartogràfica relacionada amb l'empresa Polux.

Fons Lluís Massanas Burcet

Aquesta donació es va formalitzar amb la signatura, el desembre de 2020, d'un acord de donació entre Aurora Serrà, vídua de Lluís Massanas, i Jaume Massó, director de l'Institut.

El fons Massanas reuneix vols fotogramètrics de la província de Girona de la dècada 1970-1980 procedents dels treballs de l’empresa Polux de Girona; documentació relativa al recull toponímic fet específicament per aquesta empresa, i una destacada col·lecció d'instruments topogràfics dels segles XIX i XX aplegats per Lluís Massanas, entre els quals es troba el teodolit utilitzat per Josep Puig i Cadafalch.

Amb aquesta donació la Cartoteca de l'ICGC incrementa el fons de la fototeca, de l'arxiu documental i del museu amb documents i instruments molt rellevants i que ben aviat posarà a disposició de la ciutadania.

Lluís Massanas Burcet (Girona 1944-2015) fou enginyer agrícola i un dels fundadors, l'any 1969, de l'empresa Polux que va rea­litzar una cobertura ortofotogràfica de tota la província de Girona a la dècada dels anys setanta. Una part del llegat d'aquesta empresa ja forma part del fons de l'ICGC des de 1999. Massanas va impartir classes a la Universitat Politècnica de Girona i també dirigí l'empresa Gestex, dedicada a la defensa, la gestió i la valoració de les expropiacions relacionades amb el món rural.