• Imprimeix

Notícia 427 - Publicada la monografia tècnica sobre les textures de les roques

2/11/20 14:29

Coberta monografia tècnica 8. Les textures de les roques
La monografia tècnica de l'ICGC Les textures de les roques: Recull de textures microscòpiques representatives del substrat geològic de Catalunya es troba disponible al web de l'Institut perquè les persones interessades la puguin consultar o descarregar.

El cos principal de la monografia és format per 30 fitxes de textures representatives de les roques ígnies, metamòrfiques i sedimentàries que afloren a Catalunya.

Cada fitxa il·lustra una textura de roca diferent mitjançant dues fotografies microscòpiques de làmines primes (secció de 30 micròmetres pensada per ser observada en un microscopi). Per a la contextualització de les textures, a cada fitxa s'inclou un petit mapa de la localització de la mostra, una vista fotogràfica aèria dels entorns d'on procedeix i una fotografia de l'aflorament, de la mostra de mà i de la làmina prima. També es descriu la textura que es mostra i s'inclou informació addicional.

A més de les fitxes, la monografia inclou informació introductòria general sobre l'origen i el significat de les textures de les roques, el cicle i els components de les roques, la caracterització de textures mitjançant el microscopi petrogràfic i les característiques de les textures de les roques ígnies, sedimentàries i metamòrfiques.

Els continguts d'aquesta monografia estan relacionats, en gran mesura, amb l'exposició itinerant "Les textures de les roques" inaugurada el gener de 2020 a l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. La monografia i l'exposició són dues accions complementà­ries dirigides a les persones interessades que vulguin conèixer i aprofundir en el coneixement petrològic del substrat geològic de Catalunya. Aquest coneixement és important i serveix, per exemple, per al desenvolupament d'activitats relacionades amb els recursos naturals, la geotècnia i el medi ambient, com ara: la identificació de minerals estratègics per a la indústria, el control de qualitat de materials per a la construcció o la caracterització de patologies d'edificacions històriques, entre d'altres.

La difusió del coneixement geològic de Catalunya és una de les funcions principals de l'ICGC; esperem que aquesta publicació sigui una obra de referència per al lector professio­nal i tècnic interessat en les temàtiques aquí tractades.