• Imprimeix

Notícia 299 - Nou Butlletí del Perill d'Allaus per a l'hivern 2018-2019

4/12/18 13:24

L'ICGC ha estrenat aquesta tardor una nova versió del Butlletí de Perill d'Allaus (BPA) que millora la visualització de la predicció d'allaus i la comunicació amb els usuaris.

Les novetats d'aquest nou Butlletí són:

  • Un BPA per a cada una de les 7 zones nivoclimàtiques que permet accedir a un text explicatiu per a cada una. Fins ara només s'informava del Pirineu occidental i del Pirineu oriental.
  • Facilita l'accés al mapa per consultar el grau de perill d'allaus a les zones nivoclimàtiques. També permet obrir un desplegable amb tota la informació gràfica.
  • Incorpora els estàndards europeus amb les noves icones associades als 5 problemes d'allaus definits per l'European Avalanche Warning Services (EAWS) per descriure les situacions típiques que es donen en terreny d'allaus (neu recent, neu ventada, capes febles persistents, neu humida, lliscament basal).
  • Incorpora la nova escala de mides de les allaus, definida per l'EAWS, que classifica les mides de les allaus en base a una escala que va del nivell D1 (allau petita) fins al D5 (allau extremadament gran). Per a cada mida, l'escala defineix el dany que potencialment pot fer i la zona d'arribada que pot assolir.

A banda d'aquestes millores, el nou format del BPA permet accedir a tots els Butlletins d'anys anteriors.

La informació s'actualitza diàriament i es publica en format web, a Twitteri també es genera en PDF per ser distribuït a tots els usuaris que ho desitgin.

Per a qualsevol aclariment no dubteu en posar-vos en contacte amb l'Institut: icgc@icgc.cat