• Imprimeix

Notícia 256 - L'ICGC participarà en dos projectes europeus per afavorir el desenvolupament de la geotèrmia a Catalunya

15/5/18 14:23

El 2018 el consorci GeoERA H2020 Era-Net (Establishing the European Geological Surveys Research Area to deliver a Geological Service for Europe) ha aprovat dos projectes transnacionals per al desenvolupament de la geotèrmia dins l'eix GeoENERGY presentats per l'ICGC juntament amb altres serveis geològics europeus membres del consorci.

El projecte MUSE s'orienta a la geotèrmia superficial i el Hot-Lime es focalitza en la geotèrmia profunda. Aquests projectes es desenvoluparan en el període 2018-2021.

MUSE – Management Urban Shallow geotermal Energy in EU cities. El consorci per al desenvolupament d'aquest projecte és format per setze organitzacions i serveis geològics europeus i coordinat pel servei geològic austríac (GSA). L'ICGC assumeix el rol de líder de les tasques destinades a l'assaig i implementació de metodologies d'avaluació dels recursos geotèrmics superficials en àrees urbanes. El projecte contempla analitzar catorze casos pilot situats en les ciutats europees d'Aarhus, Bratislava, Brussel·les, Cardiff, Cork, Girona, Glasgow, Linköping, Ljubljana, Praga, Saragossa, Varsòvia, Viena i Zagreb.

Hot-Lime – Mapping and Assessment of Geothermal Plays in Deep Carbonate Rocks  Cross-domain Implications and Impacts. El consorci que el porta a terme és format per quinze organitzacions i serveis geològics europeus i és coordinat per l'agència del medi ambient i servei geològic de Baviera (LBEG) d'Alemanya. L'objectiu d'aquest projecte és desenvolupar i assajar metodologies noves o millorades d'avaluació, modelització i quantificació del potencial geotèrmic en aqüífers profunds carbonàtics i aplicar les especificacions internacionals UNFC-2009 (classificació marc de les Na­cions Unides per a reserves i recursos minerals i reserves d'energia fòssils) per a la classificació de recursos geotèrmics. El projecte s'aplica a deu àmbits pilot situats arreu d'Europa, entre els quals un és situat a Catalunya, on l'ICGC testejarà i implementarà la metodologia.

Amb aquests dos projectes, l'Institut inicia la seva participació en programes transnacionals europeus per al desenvolupament de l'energia geotèrmica. Els seus resultats permetran millorar les estimacions dels recursos potencialment existents a Catalunya per contribuir a la implementació d'energies més eficients i netes a la nostra societat.