• Imprimeix

Notícia 226 - Publicació del Recueil des Plans du Roussillon, de Catalogne... (1719), de l’enginyer militar Jacques Pennier

17/1/18 15:07

Publicació de l'atles manuscrit de principis del segle XVIII, inèdit i conservat a Viena, a l'Arxiu Militar d'Àustria, que recull els mapes de ciutats, viles i fortificacions aixecats per l'exèrcit francès durant la Guerra de Successió i recollits pocs anys més tard per Jacques Pennier.

Aquesta obra publicada per l'ICGC és fruit de l'interès i de la voluntat de l'Institut de posar a l'abast de tothom el llegat cartogràfic del territori de Catalunya que es troba dispers arreu del món.

En les seves pàgines es troben representa­cions detallades de la ciutat de Barcelona i de nuclis petits com ara Pardines, al Ripollès, i dibuixos molt esquemàtics de fortificacions. La varietat d'aquests indrets està estretament relacionada amb els escenaris de l'esmentada guerra.

La peculiar dispersió geogràfica dels llocs cartografiats i la seva diversitat aplegats en un sol document respon a la finalitat de l'atles de servir a l'estratègia militar en la localització d'allotjaments per a les tropes. En alguns casos aquestes imatges són els primers testimonis cartogràfics que coneixem d'aquests llocs, d'aquí el seu gran valor cartogràfic.

Els mapes que es presenten, doncs, són documents i testimonis d'uns paisatges de principis del segle XVIII i alhora un valuós llegat cartogràfic per la informació històrica i geogràfica que contenen.

Aquesta publicació també compta amb tres estudis realitzats per experts en la matèria que analitzen l'aportació de Pennier a la cartografia militar d'inici del segle XVIII.

Documents de qualitat com aquest ens endinsen en el passat del territori i contribueixen al coneixement del nostre país.