• Imprimeix

Crisi sísmica a l'Alt Empordà l'octubre de 2015

El 29 d'octubre de 2015 es va produir un terratrèmol de magnitud 4.3 a la costa de l'Alt Empordà. El sisme va ser àmpliament percebut i és el terratrèmol més gran ocorregut a Catalunya des del sisme amb epicentre al Ripollès, ara fa onze anys.

3/11/15 20:26

El terratrèmol principal va ser sentit àmpliament a municipis de les comarques de Girona i Barcelona. En produir-se a la matinada va despertar molta gent. La intensitat màxima percebuda és de grau IV. Els desenvolupaments tecnològics fets en el marc del projecte SYSPIR, en el qual hi participa l'ICGC, han permès de tenir un mapa de les intensitats sentides als dos costats dels Pirineus.

El mecanisme focal obtingut per SismoAzur i el coneixement sismotectònic de la zona ens indica que el terratrèmol està associat als sistemes de falles en direcció NW-SE que travessen l'Alt Empordà i el seu litoral o sistemes conjugats.

Al sisme principal el va seguir moltes rèpliques, alguna d'elles també sentides per la població que habita prop de la zona epicentral. Donat que l'ICGC disposa d'una estació de la xarxa sísmica de Catalunya (CPAL) situada molt a prop de l'epicentre, es poden observar rèpliques molt petites. Això permetrà recollir dades addicionals per seguir l'evolució d'aquest episodi sísmic i fer-ne un estudi més aprofundit.

Jaume Miranda i Canals
Director