• Imprimeix

Tremp tindrà un museu geològic a l'aire lliure de manera permanent

14/06/2016 14:13

El director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Miranda, i l'alcalde de Tremp, Joan Ubach, han signat aquest dimarts, dia 14 de juny, un conveni de col·laboració per ubicar a la població un museu geològic a l'aire lliure de manera permanent. 

El Pirineus Geological Open Museum, com s'ha batejat la iniciativa, consistirà en la instal·lació als carrers de Tremp d'objectes geològics que explicaran, de manera didàctica, els materials que formen la serralada dels Pirineus i les seves edats geològiques. 


Paviment personalitzat i parc de monòlits 

En concret, al passeig de Pompeu Fabra es farà una intervenció en el paviment del passeig central per transformar-lo en una Avinguda dels Temps Geològics. Fent servir materials naturals dels Pirineus i rajoles que reproduiran el codi de colors de les diferents eres, es representarà la Taula Internacional dels Temps Geològics. El muntatge es completarà amb elements informatius sobre els moments geològics que han donat origen a algunes espècies i les extincions massives. 

Al parc del Barranc del Joncar s'habilitarà un jardí geològic format per més d'una desena de grans monòlits, és a dir, columnes dels diversos tipus de roca representatius dels Pirineus. També es col·locaran monòlits davant de l'edifici del Centre de Suport Territorial (CST) que l'ICGC té a Tremp. Entre el passeig Pompeu Fabra i el parc del Barranc del Joncar s'instal·larà un element singular, tipus far, que relacionarà ambdós sectors. 

Impuls a la candidatura del Geoparc 

Aquest projecte servirà també per reforçar la candidatura del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, cosa que seria el segon geoparc català i el primer de la demarcació de Lleida. Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d'importància internacional. El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement d'aquesta organització internacional a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament local sostenible. 

La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 120 localitzacions en 33 països d'arreu del món. D'aquestes, 69 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 23 països, dels quals un es troba a Catalunya, el geoparc de la Catalunya Central

Compromís de quatre comarques 

El projecte per a crear el primer geoparc de la demarcació de Lleida agrupa 14 municipis del Pallars Jussà; el municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà); Coll de Nargó (Alt Urgell), i els municipis d'Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (Noguera). El reconeixement del geoparc comportaria formar part d'una xarxa internacional i d'un programa propi de la UNESCO, amb el consegüent impuls per al turisme i l'activitat econòmica que beneficiaria la zona. 

El passat 25 de novembre de 2015 es va presentar la candidatura del Geoparc Conca de Tremp-Montsec. El veredicte final es coneixerà en el marc del Congrés Mundial de Geoparcs que tindrà lloc al Regne Unit el 26 de setembre d'enguany.

Signatura del conveni (esquerra, Joan Ubach; dreta, Jaume Miranda)

Signatura del conveni
(a l'esquerra, Joan Ubach; a la dreta, Jaume Miranda)