• Imprimeix

S’inicia el projecte PYRENEES4CLIMA per a una bioregió de muntanya i transfronterera

18/01/2024 14:40
  • El passat mes de juny del 2023, el projecte PYRENEES4CLIMA va ser aprovat dins de la convocatòria de canvi climàtic del programa LIFE.
  • El consorci PYRENEES4CLIMA està format per 40 socis d’Espanya, França i Andorra, entre els quals hi figura l’ICGC.

 

Logotip de l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic

Logotip de l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) participa al projecte PYRENEES4CLIMA, liderat per l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC-CTP). Aquesta iniciativa té l’objectiu de millorar la resiliència dels Pirineus al Canvi Climàtic a través de la implementació de l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic (EPiCC). L’EPiCC va ser aprovada el 13 de desembre de 2021 pels presidents (màxima autoritat) de les set regions dels Pirineus (Nova Aquitània, Occitània, Aragó, Catalunya, Euskadi, Navarra i Andorra).

L’ICGC aportarà el seu coneixement en la innovació de xarxes d’observació per reduir vulnerabilitats. Més concretament, desenvoluparà un flux de treball operatiu per actualitzar els mapes d'ús del sòl i detecció de canvis als Pirineus mitjançant el programa europeu Copernicus. Els nous models de mapes de cobertes del sòl s'adaptaran a les noves metodologies i models de dades per proporcionar una eina de gestió estratègica per a les administracions.

D’altra banda, l’ICGC també participarà en l’elaboració dels protocols de mostreig de sòls i determinació analítica de carboni orgànic, per tal de poder plantejar mapes de contingut de C segons els diferents escenaris de canvi climàtic. Els resultats obtinguts contribuiran a definir millor les mesures i polítiques de mitigació i adaptació a escala pirinenca.

El consorci del projecte implica 46 organismes publicoprivats d’Espanya, França i Andorra, entre els quals administracions i entitats reconegudes especialitzades en les diferents temàtiques amb experiència en gestió i cooperació, i organitzades en nivells de responsabilitat ben definits.

Paisatge de muntanya, amb un estany al peu de muntanyes
Panoràmica del vessant sud-oest de l'Estany de Sant Maurici (Fons Jordi Lluís Pi)

L’estructura de PYRENEES4CLIMA s'organitza en cinc pilars principals: comprendre els impactes climàtics, augmentar els espais naturals resilients, adaptar l'economia de muntanya, protegir la població i el territori i desenvolupar una nova governança. Per garantir el compliment d’aquests objectius, el projecte compta amb un pressupost de 19.518.018 € i un finançament del 60% (11.710.810,80 €).

 

Notícies externes relacionades

Notícia de la aprovació del projecte PYRENEES4CLIMA (OPCC-CTP)

 

Altres enllaços d’interès

Pàgina web de l’ICGC – PYRENEES4CLIMA

Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic (EPiCC)