• Imprimeix

Notícia 561 - Inici de la campanya hivernal amb l'emissió del butlletí del perill d'allaus

30/11/2022 10:16
allau

Dipòsit típic d'allau de fusió a Senet (Alta Ribagorça). Foto: ICGC.

L'ICGC ha començat actuacions per informar la població que viu o practica activitats a les zones de muntanya de la situació de la neu i del perill d'allaus mitjançant les notes nivològiques i els butlletins de perill d'allaus (BPA) diaris.

Les temporades hivernals s'inicien amb les notes nivològiques, on s'informa de la distribució de la neu al terra i de la seva estabilitat.

Un cop hi ha innivació suficient, es passa a emetre els butlletins de perill d'allaus (BPA) per a cadascuna de les 7 zones establertes als Pirineus de Catalunya, de dilluns a dissabte i, usualment, fins al mes de maig. L'usuari hi trobarà el grau de perill d'allaus, les orientacions i cotes més perilloses, i la mida de les allaus previstes. Els butlletins proporcionen informació molt rellevant per a la seguretat dels usuaris de la muntanya atès que els permeten preparar amb antelació les seves sortides i activitats. Les persones interessades es poden subscriure per rebre directament el butlletí al seu correu electrònic.

Per complementar el BPA, l'ICGC du a terme el servei d'informació de gruix de neu i valoració climàtica diària InfoGruixNEU, per a 7 punts dels Pirineus situats per sobre dels 2 000 m. El servei consisteix en representar diàriament el gruix de neu a terra per a cadascun dels punts i mostrar si la innivació és normal, excedentària o deficitària. Aquest servei s'inicia l'octubre i finalitza el 15 de juny.

L'objectiu final de les tasques endegades pel servei de predicció d'allaus de l'ICGC és informar i conscienciar la població que viu o que desenvolupa les seves activitats professionals o de lleure a la muntanya hivernal. Catalunya té 1 300 km2 de terreny allavós i, tot i que cada any és molt diferent, s'enregistren entre 250 i 300 allaus per temporada, segons la Base de dades d’allaus.

L'ICGC també realitza les prediccions locals per a quatre estacions d'esquí gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i, quan és necessari, dona suport al desencadenament d'allaus de forma artificial.

Per dur a terme aquestes tasques, els tècnics de l'ICGC fan treball de camp i de laboratori, a més de disposar d'una xarxa d'observadors que permet cobrir tot el terreny.

L'Institut elabora productes i col·labora en protocols de seguretat relacionats amb les allaus, atès que és l'organisme encarregat del sistema de predicció i vigilància per allaus a Catalunya. Així, s'encarrega de la vigilància els set dies i les 24 hores durant la temporada hivernal per donar compliment al pla Allaucat, informa de la possibilitat de fusió de la neu dins del pla Inuncat i informa dels gruixos de neu a través del servei InfoGruixNeu en el marc del pla Neucat, tots de Protecció Civil.

Recomanem seguir les indicacions de seguretat que es troben al decàleg de bons hàbits.