• Imprimeix

Notícia 527 - Primer aniversari d'Espaigea: l'espai de divulgació de la geologia a Catalunya

17/05/2022 15:44

El 22 d'abril, coincidint amb el Dia de la Terra, es va celebrar a la seu de l'ICGC una jornada per celebrar el primer aniversari d'Espaigea, espai de divulgació de la geologia de Catalunya.

En aquesta jornada el Dr. Joan Martí Molist, director de l'Institut Geosciences Barcelona-CSIC, va impartir la conferència El futur de les geociències: on som i cap a on hem d'anar fent balanç del primer any de funcionament d'aquest servei amb una anàlisi general de què representen les geociències en el món actual i els reptes que s'hauran d'afrontar per fer front a l'emergència planetària actual.

Espaigea és una comunitat oberta que té com a principals objectius: crear xarxes entre les diferents institucions que realitzen activitats de divulgació científica relacionades amb les ciències de la Terra i la geologia; promoure les ciències de la Terra i divulgar la importància del coneixement geològic entre la ciutadania, i difondre tot tipus de publicacions i recursos que acostin a les persones al coneixement de les geociències.

Espaigea és el resultat d'una iniciativa conjunta de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona, el Departament de Geologia de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Centre GEOCAMB del Departament Ciències Ambientals de la Universitat de Girona, el Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC de la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Institut de Ciències del Mar del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Geociències Barcelona - CSIC, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), l'Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs - Delegació de Catalunya i el Museu de Ciències Naturals.

Els dies internacionals declarats per les Nacions Unides serveixen per sensibilitzar, conscienciar i  remarcar que existeix un problema sense resoldre, un assumpte important i pendent en les societats perquè, a través d'aquesta sensibilització, els governs, els estats i la ciutadania actuïn i prenguin mesures. El lema d'aquest any és "Una sola Terra" i  promou  la necessitat de viure de manera sostenible i en harmonia amb la natura, on les geociències i les ciències de la Terra tenen molt a dir.

Taula de la presentació dels projectes Espaigea

Benvinguda a càrrec d'Antoni Roca, subdirector general de Geologia i Geofísica (ICGC), presentació de l'acte a càrrec de Marta González, coordinadora d'Espaigea (ICGC) i conferència a càrrec del Dr. Joan Martí Molist, director de l'Institut Geociènces Barcelona-CSIC.