• Imprimeix

Notícia 502 - L'ICGC enregistra les allaus caigudes a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a Perafita-Puigpedrós

17/12/2021 09:50

A partir de les prediccions de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Protecció Civil va activar el dia 9 de desembre la fase d'Alerta del Pla especial d'emergències per allaus de neu a Catalunya (ALLAUCAT). Les prediccions emeses en el Butlletí de perill d'allaus de l'ICGC, vàlides per aquest dia fins a migdia del dia 10 de desembre, indicaven perill d'allaus molt fort (5 en una escala de 5) a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i perill fort (4 sobre 5) a Perafita-Puigpedrós.

El 12 de desembre, per tal de recollir la situació de grans allaus, l'Institut va fer l'enregistrament de les imatges de les allaus caigudes amb l'helicòpter del Cos d'Agents Rurals. Amb aquest vol es va poder complementar les tasques que té encomanades per Llei l'ICGC en matèria d'allaus: elaboració de la cartografia, incorporació de la informació a la base de dades d'allaus, i correlació i validació de la predicció del perill d'allaus.

Les nevades de la darrera setmana van acumular gruixos d'entre 100-150 cm de neu recent a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, i d'entre 60-100 cm al sector Perafita-Puigpedrós. Cal destacar que en aquest darrer sector es va superar el record històric de desembre pel que fa al gruix de neu al terra a l'estació nivometeorològica automàtica de Malniu, de METEOCAT, amb un total de 140 cm de neu al terra a una cota de 2 100 m.