• Imprimeix

Notícia 484 - Els projectes POCRISC, PIXIL, MOMPA i PYRMOVE per fomentar la mitigació dels riscos geològics...

21/10/2021 22:09


Els projectes POCRISC, PIXIL, MOMPA i PYRMOVE s’uneixen per fomentar la mitigació dels riscos geològics i impulsar l’exploració de recursos energètics als Pirineus

El Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP-ICGC) de Tremp ha acollit aquest dijous l'acte organitzat per 4 projectes que formen part del programa POCTEFA 2014-2020: POCRISC, PIXIL, MOMPA i PYRMOVE; també hi ha participat el projecte PHUSICOS.

La benvinguda ha estat a càrrec d'Antoni Roca, subdirector general de Geologia Regional i Geofísica de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la presentació tècnica i moderació l'ha fet Sara Figueras, cap de l'Àrea de Geofísica de l'ICGC, soci coordinador del projecte POCRISC.

Sota el títol "Comunitats més segures i sostenibles. Experiències de projectes transfronterers als Pirineus", l'acte ha tingut com a objectiu presentar les eines implementades en el marc dels 4 projectes transfronterers (Espanya, França, Andorra) i debatre diferents aspectes relacionats amb la integració dels resultats, tant des del punt de vista tècnic com de gestió i de difusió i coordinació amb els usuaris finals.

Entre el públic assistent han destacat representants dels serveis, empreses i institucions implicats en l'avaluació i gestió de riscos geològics dels Pirineus i en el desenvolupament de l'energia geotèrmica a la regió. També hi han assistit diversos mitjans de comunicació.

L'acte ha comptat amb la participació de representants dels quatre projectes: Pilar Queralt, catedràtica de Física de la Terra de la Universitat de Barcelona, soci del projecte PIXIL; Janira Irizarry, tècnica superior de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i coordinadora tècnica del projecte POCRISC; Michele Crosetto, cap de la Divisió de Geomàtica del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya i coordinador del projecte MOMPA, i José Moya, professor de l'Escola de Camins de la Universitat Politècnica de Catalunya i secretari executiu del projecte PYRMOVE, que han presentat els diferents projectes i també els desenvolupaments i avenços que han dut a terme en els seus àmbits d'actuació.

A continuació, ha tingut lloc una taula rodona moderada per Josep de la Puente, Geosciences Applications Group Manager al Departament CASE del Barcelona Supercomputing Center i coordinador del projecte PIXIL, en la qual s'han debatut temes relacionats amb els riscos geològics i la seva gestió transfronterera, les connexions entre el canvi climàtic i els riscos geològics en el territori i el paper que pot jugar el recurs geotèrmic en la mitigació del canvi climàtic. També sobre la coordinació amb els usuaris finals d'aquests projectes i l'adequació dels resultats a les seves  necessitats. El debat ha comptat amb la participació de Rosa Mata, cap del Servei Logístic i Operativa Territorial de la Direcció General de Protecció Civil; Marta González, responsable del Sistema d'Informació de Riscos Geològics de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; Albert Pujadas, gerent de QUALI Geotermia; Salvador Samitier, cap de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic, i Eva Garcia, coordinadora de l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, soci del projecte PHUSICOS.

Finalment, les conclusions i el tancament de l'acte han anat a càrrec de Sara Figueras (ICGC) i Rosa Amorós, secretària de la Comunitat de Treball dels Pirineus.

En finalitzar l'esdeveniment s'ha dut a terme una sessió de pòsters dels projectes presentats, en la qual els assistents han pogut conèixer més a fons els projectes i intercanviar reflexions amb els seus representants.

Més informació sobre els quatre projectes transfronterers POCTEFA 2014-2020

POCRISC (Per una Cultura Comuna del Risc Sísmic): Prevenció del risc sísmic i eines de suport a la gestió d'emergències sísmiques. Liderat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

PIXIL (Pyrénées Imaging eXperience: an international network): Eines punteres multidisciplinàries (geofísica-geologia-supercomputació) d'anàlisi del subsol per exploració geotèrmica. Liderat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC).

MOMPA (MOnitorització de Moviments del terreny i Protocols d'Actuació): Monitoratge de deforma­cions del terreny relacionades amb riscos geològics. Liderat pel Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC).

PYRMOVE (Prevenció i gestió transfronterera del risc associat a esllavissades del terreny): Prevenció i gestió de risc d'esllavissades. Liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Els projectes han estat cofinançats al 65% pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L'objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, so­cials i mediambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Foto de l’acte. Fons: ICGC.