• Imprimeix

Notícia 201 - Els petits satèl·lits, plataformes d'èxit a la II Barcelona Technoweek

26/07/2017 07:42

Del 10 al 14 de juliol es va celebrar la II Barcelona Technoweek de l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB, dedicada als nanosatèl·lits. Durant la setmana, experts internacionals van presentar els conceptes bàsics d'aquest camp emergent, van revisar l'estat de les tecnologies emprades i introduir els fonaments del disseny de missions. Per consolidar els coneixements teòrics, els alumnes van fer un taller pràctic per dissenyar la seva pròpia missió nanosatèl·lit. En aquest marc, l'ICGC va aportar, com a entitat col·laboradora, el seu coneixement en l'anàlisi de missió i explotació en observació de la Terra dels potencials dels petits satèl·lits.

Amb una participació de més de 40 tècnics i professionals de les ciències i l'enginyeria de Catalunya, d'Espanya, i dels Estats Units, Anglaterra i Brasil, es van formar 8 equips multidisciplinaris per analitzar la missió de petit satèl·lit.

Un jurat format per 6 avaluadors internacionals va analitzar la documentació presentada i la missió guanyadora va ser SWARM360 (en la qual participa el doctorat industrial que coordina l'ICGC i la UPC).

Per dur a terme la SWARM360, l'equip de la missió, integrat per Pablo Redondo (Instituto Astrofísico de Canarias), John Ennis Ward (Institute for High Energy Physics) i Jordi Castellvi (UPC-ICGC), va dissenyar una arquitectura de doble constel·lació: una formada per petits satèl·lits d'1 unitat a 500 km d'alçada (al voltant de 100) adquirint imatges òptiques, i una segona a 700 km d'alçada de satèl·lits de 6 unitats (cada unitat representa un cub de 10*10*10 cm) dedicada a les comunicacions i descàrrega de les dades adquirides per la primera constel·lació.

Atesa la diferència d'alçades orbitals, la segona constel·lació allargaria la seva vida útil i representaria un servei de descàrrega de dades per a altres satèl·lits, en un model innovador de federació de petits satèl·lits. L'aprofitament d'aquesta segona constel·lació orientada a oferir serveis de comunicacions va ser, conjuntament amb l'anàlisi de subsistemes de satèl·lits de control tèrmic, bateries i control d'actitud, un dels factors més valorats de la proposta.

La II Barcelona Technoweek ha representat un punt d'inflexió i reflexió sobre l'estat actual d'aquest camp amb els principals protagonistes nacionals i internacionals, i d'anàlisi de les seves possibilitats d'explotació en els àmbits de la ciència, la tecnologia i l'explotació comercial que les dades que poden oferir.