• Imprimeix

Monitorització del terreny com a eina de gestió del risc i presentació del projecte europeu Wi-GIM

31/01/2017 12:49

 

El 27 de gener de 2017 es va celebrar, a l'ICGC, una jornada sobre la monitorització del terreny com a eina de gestió del risc, en la qual també es va presentar el projecte europeu Wi-GIM.


La jornada es va centrar en la importància de la gestió dels riscos geològics, en particular els moviments del terreny, i en els sistemes i les tècniques de seguiment que permeten determinar la seva progressió.

Es va presentar l'estat de la gestió del risc de moviments del terreny a Catalunya i les tècniques actuals que s'estan implementant per al seu seguiment, entre les quals destaca el Wi-GIM (Wireless sensor network for Ground Instability Monitoring). Aquest és un sistema de mesura espacial de baix cost, desenvolupat en el marc del programa LIFE de la Unió Europea, i consisteix en una xarxa de sensors que determinen desplaçaments mitjançant la mesura tridimensional de la variació de la distància entre ells, utilitzant senyal Wi-Fi i radar.

En aquest programa LIFE intervenen les institucions següents: International Consortium for Advanced Design, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Dipartimento di Scienze della Terra - Università di Firenze, Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia i la Re­gione Emilia-Romagna.

El sistema Wi-GIM ha estat instal·lat i avaluat en dues zones afectades per moviments del terreny, com són l'esllavissada de Roncovetro, a la Re­gione Emilia-Romagna, i la subsidència al Barri de l'Estació de Sallent (Bages).

Els resultats obtinguts permeten millorar el coneixement dels fenòmens estudiats i validar aquest sistema, el qual es pot implementar en d'altres zones afectades per fenòmens similars, facilitant la ràpida resposta de les diferents institucions en cas d'emergència.