• Imprimeix

Mostra de mapes de les obres hidroelèctriques al Pallars procedents del fons FECSA

 

When

Date From 10.05.2017 to 10.10.2017

Schedule

del 10 de maig al 10 d'octubre de 2017

Visites, de dilluns a divendres, a concertar al telèfon 973 650 830 (ext. 5002)

Where

Sala d'exposicions del Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

L'empresa FECSA (Fuerzas Eléctricas de Cataluña), fundada el 1951, va aglutinar una bona part de les antigues companyies elèctriques que van dur a terme la prospecció i la construcció de les obres hidroelèctriques més importants realitzades en els cursos dels rius Flamisell, Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Segre i Baix Ebre. Per fer-les van haver d'aixecar cartografia de precisió amb corbes de nivell a escales mitjanes i grans d'un territori que, fins aleshores, no havia disposat de cap mapa topogràfic.

Aquesta cartografia, majoritàriament manuscrita i totalment desconeguda fins fa pocs anys, va quedar arxivada en els empreses fins que, l'any 1994, FECSA diposità, mitjançant un conveni, tota aquesta documentació cartogràfica a l'Institut Cartogràfic de Catalunya (actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya -ICGC-) i passà a ser de consulta pública. Actualment tots els mapes estan digitalitzats, són accessibles i es poden descarregar des de la Cartoteca Digital de l'ICGC.

En aquesta exposició, organitzada en motiu de la visita del Cuarto Simposio Internacional sobre Historia de la Electrificación al Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus de l'ICGC, es mostren alguns dels mapes d'aquest fons corresponents a la zona del Pallars Jussà.