• Imprimeix

Jornada inaugural a Tremp de l'exposició "CARITAT, un llibre almoina [en els inicis de la sismologia moderna]. Poesia solidària de Jacint Verdaguer"

 

When

Date 18.10.2016

Where

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

L'exposició "CARITAT, un llibre almoina [en els inicis de la sismologia moderna]. Poesia solidària de Jacint Verdaguer" té com a objectiu rescatar de l'oblit el llibre Caritat, editat pel mateix poeta amb la voluntat de col·laborar econòmicament en la reconstrucció dels pobles d'Andalusia que, a la vigília de Nadal de 1884, foren assolats per uns terratrèmols devastadors.

La mostra parla de l'acció solidària que va emprendre Verdaguer quan va publicar el llibre Caritat, en solidaritat amb els damnificats dels terratrèmols d'Andalusia al 1884. Una catàstrofe natural que va fer centenars de morts i va deixar famílies senceres en la més absoluta misèria, i que coincidí amb els inicis de les observacions i les descripcions científiques de moviments sísmics. D'aquí que, en aquesta exposició, s'hi ha afegit un epíleg on es comenta com aquests terratrèmols van significar l'inici de la sismologia moderna a Espanya, i s'enllaça amb una descripció del servei sismològic de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

A Caritat conflueixen reptes de ciència i literatura del passat, però també els reptes humans de sempre que ens porten a preguntar-nos "On és la caritat?".

L'exposició restarà oberta des del 18 d'octubre de 2016 fins el 9 de gener de 2017, en horari de dilluns a divendres (visites a concertar al telèfon 973 65 08 30 ext. 5002).

Programa

18:00 - 18:05

Presentació de la jornada

18:05 - 18:25

Els inicis d'una nova ciència: la sismologia
Josep Batlló, Unitat de Sismologia, ICGC

18:25 - 18:45

Presentació de l'exposició
Carme Torrents, directora de la Fundació Jacint Verdaguer
Carme Montaner, cap de la Unitat de la Cartoteca de Catalunya, ICGC

18:45 - 19:15

Visita guiada per l'exposició
Carme Torrents, directora de la Fundació Jacint Verdaguer

19:15

Cloenda