• Imprimeix

Jornada de Geofísica "L'interior de la Terra". A Tremp

 

When

Date 15.11.2018

Where

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

L'interior de la Terra s'estudia a partir dels mètodes geofísics que permeten extreure informació sobre l'estructura, les condicions físiques i la història evolutiva del planeta.

La jornada se centrarà en explicar, de manera divulgativa, els principis bàsics de la Geofísica i les seves aplicacions, tant a nivell científic com en la gestió dels recursos o dels riscos naturals.

Per una banda, es mostraran algunes aplicacions dels mètodes que la Unitat de Tècniques Geofísiques de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) utilitza per analitzar el subsol i es donaran a conèixer exemples d'estudis efectuats als Pirineus, com els sondatges petroliers i els perfils sísmics que es van fer a la Conca de Tremp durant els anys 70-80, entre d'altres.

D'altra banda, es presentaran els resultat de l'exploració geofísica que es va dur a terme al Mont de Conques i Estanys de Basturs, formació geològica única a Catalunya, per determinar l'estructura interna del complex de toves calcàries i de l'aqüífer de la zona.

Aquesta jornada s'emmarca dins les activitats de la 23a Setmana de la Ciència [SC18] i pretén donar a conèixer alguns mètodes i tècniques que s'utilitzen per estudiar l'interior de la Terra, així com les seves aplicacions.

Programa

18.00 - 18.10

Benvinguda al Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus i presentació de la jornada
Xavier Berastegui, subdirector general adjunt de Geologia i Suport a la Legalitat

18.10 - 18.35

Bea Benjumea, cap de la Unitat de Tècniques Geofísiques, ICGC

Veure a Slideshare

18.35 - 19.00

Xavier Mir, Servei Geològic d'Irlanda i professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Veure a Slideshare

19.00 - 19.20

Torn obert de paraules

19.20

Cloenda