• Imprimeix

Jornada "Toponímia: els noms dels llocs". A Tremp

 

When

Date 06.06.2019

Where

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

En el marc de la Setmana dels Geoparcs Europeus (#EGNWeek2019) i amb motiu de l’Any Internacional de les Llengües Indígenes, el Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus de l'ICGC organitza una jornada divulgativa centrada en donar a conèixer diverses línies de treball en el camp de la toponímia.

El medi natural ha estat motiu de designació des de la prehistòria; els primers habitants ja van posar noms als llocs davant la necessitat d’ubicar-se geogràficament i molts d’aquests noms s’han conservat fins a l’actualitat. El seu estudi ens revela dades històriques, lingüístiques, antropològiques, i aspectes del paisatge des del punt de vista geogràfic, geològic o, fins i tot, de riscos geològics.

La jornada donarà a conèixer, d’una banda, les funcions i tasques que es duen a terme des de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en matèria de toponímia, des del treball de camp i la documentació bibliogràfica, fins a qüestions de normativa tant en àmbit nacional com internacional. D’altra banda, s’explicarà la plasmació en cartografia sobre suports tradicionals i sobre nous entorns (visualitzadors de cartografia digital i realitat augmentada). Pel que fa a la geologia, moltes de les denominacions d’indrets fan referència a aspectes del terreny i les característiques geològiques del paisatge. S’exposaran les reciprocitats existents entre els noms de lloc i la geologia per posar-les en valor com a eina necessària per a un bon examen i reconeixement del territori.

En darrer terme, es presentarà el treball d’una tesi doctoral que s’està desenvolupant actualment en relació a l’etimologia toponímica. Veurem com, a partir d’una metodologia experimental que posa al mateix nivell la geografia (amb els sistemes d’informació geogràfica), la lingüística i l’estadística multivariant, es planteja un nou significat per al segment final -ui, que es troba en molts topònims de pobles dels Pirineus (Arestui, Bernui, Bretui, Llessui, Mencui, Sellui, etc.).

Programa

18.00 - 18.10

Benvinguda al CST Pirineus i presentació de la jornada
Xavier Berastegui, subdirector general adjunt de Geologia i Suport a la Legalitat, ICGC

18.10 - 18.30

Miquel Parella, cap de la Unitat de Toponímia, Àrea de Cartografia, ICGC

Veure a Slideshare

18.30 - 18.50

Xavier Planas, geòleg i tècnic de Riscos Naturals, Ministeri d'Ordenament Territorial, Govern d'Andorra

Veure a Slideshare

18.50 - 19.10

Els vigies de les muntanyes
Núria Garcia Quera, filòloga i escriptora. Universitat Autònoma de Barcelona

19.10 - 19.30

Torn obert de preguntes