• Imprimeix

Jornada "Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions". A Tremp

 

When

Date 12.11.2018

Schedule

de 18.00 a 19.00 hores

Where

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

Les allaus són un fenomen present al Pirineu de Catalunya durant la temporada d'hivern, que esdevé un risc en la pràctica d'esports de neu. Per tal de reduir aquest risc, cal formar-se i informar-se sobre aquest fenomen. El Butlletí de Perill d'Allaus (BPA) de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) informa diàriament de la problemàtica d'allaus al Pirineu de Catalunya.

En aquesta jornada es projectarà l'audiovisual divulgatiu Temps al temps - Allaus, de l'ICGC i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), per introduir de forma breu i divulgativa els factors clau per entendre el BPA i la importància de l'ús del material bàsic de seguretat.

A la ponència s'aprofundirà en els continguts del BPA, que són estàndards europeus i que s'han definit per tal que els usuaris puguin trobar els mateixos conceptes independentment de la serralada o país que visitin. En aquest sentit s'explicarà el concepte de problemes per allaus, destinat a facilitar la comprensió de l'estat del mantell nival, a interpretar els indicis sobre el terreny i a donar eines i estratègies per evitar les allaus. També s'incidirà en l'escala de mides d'allaus, basada en les conseqüències que tenen les allaus sobre les persones i el medi natural.

Aquesta jornada s'emmarca en les activitats de la 23a Setmana de la Ciència (SC18), que dona continuïtat a les quatre anteriors celebrades a la seu del Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus, amb l'objectiu de fer més segures les activitats de muntanya a l'hivern.

Programa

18.00 - 18.05

Benvinguda al Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus i presentació de la jornada
Gonzalo Rivas, responsable del CST Pirineus, ICGC

18.05 - 18.15

Projecció de l'audiovisual Temps al temps - Allaus, de l'ICGC-SMC

18.15 - 18.45

Santi Manguan, Unitat de Predicció d'Allaus, ICGC

Veure a Slideshare

18.45 - 19.00

Torn obert de paraules