• Imprimeix

Exposició "Cartografia de sòls a Catalunya". A Tremp

 

When

Date From 04.12.2019 to 31.01.2020

Schedule

Del 4 de desembre de 2019 al 31 de gener de 2020
Visites: de dilluns a dijous, de 09.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 18.00 hores, i divendres de 09.00 a 14.00 hores

Where

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

Entrada gratuïta

La cartografia de sòls es defineix com el conjunt de tècniques i de procediments que s’han desenvolupat per tal d’identificar i descriure els processos de formació dels sòls, predient i explicant la seva disposició en el territori. Durant molts anys, els tècnics s'han esforçat per desenvolupar mètodes eficients i adequats per determinar i mostrar als diferents usuaris de la informació, les característiques dels sòls que apareixen en una zona, així com la seva distribució espacial.

L’exposició “Cartografia de sòls a Catalunya” permet apreciar com s’ha desenvolupat i evolucionat la cartografia de sòls a Catalunya a través d’alguns dels mapes de sòls que, a diferents escales, s’han elaborat a Catalunya des de l’any 1923; moment en què es considera instituïda la ciència del sòl, arran de la creació, a Roma, de l'Associació Internacional de la Ciència del Sòl (International Union of Soil Sciences, IUSS).

Aquesta exposició finalitza amb la presentació del nou Mapa de sòls de Catalunya, a escala 1:250.000. Aquest mapa és un document cartogràfic que ofereix informació sobre la distribució dels sòls en el territori i sobre les seves característiques físiques, químiques i biològiques. La informació que conté és de gran utilitat per poder planificar l’aplicació de la LIei 3/2019, del 17 de juny, dels espais agraris, la qual ha de permetre la protecció de sòls d’alt valor agrari i la planificació territorial agrària. Aquest mapa, i les bases de dades associades, també són la base per delimitar àrees de sòls degradats o en risc d’estar-ho, i per planificar accions que contribueixin a la lluita contra el canvi climàtic.

El dia 4 de desembre, a les 18.00 hores, coincidint amb la "IV Jornada anual de sòls", s'inaugurà l'exposició a la seu del Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus de l'ICGC, a Tremp.