• Imprimeix

Malh Blanc de Tredòs (14/12/2007)

Localització

Mapa general de situació de l'allau. Vessant NE del Malh Blanc de Tredòs (Pirineu occidental de Catalunya)

Mapa general de situació de l'allau.
Vessant NE del Malh Blanc de Tredòs (Pirineu occidental de Catalunya)


Situació nivo-meteorològica

Meteorologia

 • 12/12/07: Des del dissabte 8/12/2007 s'han acumulat 50 cm de neu recent. Les temperatures s'han mantingut entre -6.3 ºC la màxima i -13.2 ºC la mínima i el vent ha esta feble amb cops moderats del NW.
 • 13/12/07: No es van donar precipitacions. Les temperatures van pujar de forma acusada. El vent es va mantenir feble del NW.
 • 14/12/07: No es van donar precipitacions i les temperatures van continuar en ascens moderat amb mínimes properes als 0 ºC a les hores centrals del dia i amb valor mínim absolut de -5.4 ºC.

Estat del mantell
Després de la pujada de temperatures del divendres 7 de desembre amb pluja fins a les cotes més altes, va creuar un front del nord que va deixar nevades abundants els dies 8, 9 i 10 amb gruixos mitjans de 50 cm. Amb la baixada de temperatures es va formar una crosta de regel, damunt de la qual es va dipositar la neu recent. El vent del N i NW va formar grans sobreacumulacions i plaques de vent més importants als vessants S i SE.
Les temperatures molt baixes dels dies posteriors a la nevada van afavorir que les plaques de vent anessin poc a poc perdent cohesió.
Per sobre dels nivells encrostats superficials i a causa del fort gradient de temperatura de la superfície de la neu, es va formar localment una capa fina i inestable de facetes, sobretot en zones obagues, sobre la qual es van disposar les plaques de vent. 
Per sota de les crostes superficials, els nivells de gobelets existents es van humidificar parcialment i posteriorment es van encrostar lleugerament, però sense assolir gran resistència.

Predicció del BPA a 1 dia
A l'Aran Franja Nord de la Pallaresa es pronosticà perill MARCAT (3), especialment a les obagues, pel desencadenament d'allaus de placa de vent al pas d'una persona, que en general serien de mitjanes dimensions.

 

Figura 1. Perfil realitzat.

Figura 1. Perfil realitzat prop de la zona C de sortida de l'allau.


Característiques de l'allau

 • Tipus d'allau: Placa de superfície de neu seca.
 • Orientació: NE.
 • Gruix de la cicatriu: entre 20-80 cm.
 • Zona de sortida: pala amb morfologia convexa.
 • Recorregut: 370 m.

Cronologia dels fets

 • Un grup de 5 surfistes i 1 esquiador pugen pel vessant W de Malh Blanc des dels Banhs de Tredòs per baixar les canals NE d'aquest cim. Van separats en grups de 2.
 • El primer grup inicia els descens. El primer baixa la zona alta i s'atura en una zona protegida. En baixar el segon desencadena la placa (A), però pot sortir lateralment. Immediatament avisen a la resta del grup per emissora de la inestabilitat de la neu.
 • El segon grup inicia el descens amb més precaució. El primer baixa, fa dos girs i s'atura en una zona protegida. El segon inicia el descens i al segon gir de la pala desencadena la placa pel damunt  seu (B) i és arrossegat per la canal fins a la part baixa del vessant. La placa es converteix ràpidament en aerosol i dificulta la respiració de l'accidentat.
 • El tercer grup veu l'accident, un d'ells entra a la canal fent una diagonal i desencadena una placa (C) sense que sigui arrossegat. Les dos persones baixen per la zona purgada per l'allau fins arribar al company que ha estat arrossegat.
 • La víctima queda enterrada fins als genolls i no pot sortir pels seus propis mitjans.

Característiques dels implicats en l'accident

 • Tots els membres del grup tenien un molt bon nivell tècnic d'esquí i de surf de neu. La majoria són instructors.
 • A més del material de seguretat d'allaus (ARVA-sonda i pala) anaven equipats amb emissores i grampons.

Imatges de l'allau

3 multimedia

Foto 1: Vista general de la zona. En vermell es marquen les diferents allaus i amb punts verds la posició dels components del grup abans de desencadenar-se les allaus.