• Imprimeix

Gra de Fajol (23/12/2019)

Localització

Cartografia de l’allau a la Canal Central del Gra de Fajol (Ripollès, Pirineu oriental de Catalunya)

Cartografia de l’allau a la Canal Central del Gra de Fajol
(Ripollès, Pirineu oriental de Catalunya)


Situació nivometeorològica

Meteorologia

El dia 21 neva a partir de migdia fins al dia següent amb un descens de la temperatura i vent molt fort de NW. La nevada dura fins al matí del dia 22, en el què a més hi ha un descens de la temperatura amb una màxima al voltant de -2 °C i una mínima al final del dia de -6 °C. En total s'acumulen, a 2200 m , entre 20-30 cm de neu recent. De matinada, el dia 23 la temperatura mínima que es troba per sota dels -6 °C, remunta fins als 0 °C a les 12 del migdia (hora solar). Paral·lelament, durant el matí s'incrementa la velocitat de vent amb puntes de més de 25 m/s de l'W i NW.

Estat del mantell

El butlletí de perill d'allaus (emès el dissabte dia 21 i vàlid fins a migdia del dia 23) indica que el principal problema d'allaus és el de neu ventada. Es poden trobar plaques formades el divendres per sobre de 2400 m en sotavents orientats a nord i est; en aquests llocs són possibles allaus accidentals de mida 2 (suficient per enterrar una persona), encara que no es descarten que siguin més grans en llocs molt propicis a l'acumulació. A més, per sobre de 2100 m hi ha plaques en nord-est, est i sud-est més sensibles, que podran caure fàcilment al nostre pas, encara que no superaran mida 2.

Característiques de l'allau

L'allau es dona dins d'una canal, al sector indicat en el Mapa de Zones d'Allaus amb el codi TER128, en el qual es tenen registrades diverses allaus. L'allau motiu de l'accident presenta les següents característiques:

  • Orientació: zona de sortida NE.
  • Tipus: Allau de placa.
  • Humitat de la neu: Seca.
  • Tipus de dipòsit: En grumolls.
  • Cota sortida: 2700.
  • Desnivell: 405 metres.
  • Zona de sortida: Canal.
  • Zona de trajecte: Canal.
  • Zona d'arribada: Con de dejecció.

Cronologia dels fets

Dos alpinistes realitzant activitat dins de la Canal Central de Gra de Fajol, concretament a l'anomenat Pas de l'Isard, es veuen involucrats en una allau de placa i es precipiten pendent avall. Cauen al llarg de la canal i queden ferits. Són rescatats i traslladats a l'hospital pel Grup d'Actuacions Especials de Bombers.


Zona de sortida de l'allau realitzada poc després de l'accident on es pot apreciar que es va acumulant neu transportada pel vent.

Zona de sortida de l'allau realitzada poc després de l'accident on es pot apreciar que es va acumulant neu transportada pel vent. La cicatriu de coronació de l'allau es troba a 2700 m


Perfil realitzat prop de l'allau

Perfil realitzat prop de l'allau, en un sector representatiu de la situació de placa de vent. La capa feble sobre la qual hi havia la neu ventada es va fracturar i va propagar molt fàcilment, a l'aïllar el bloc del test (ECTVP). La capa feble és un nivell de neu granulada i partícules de precipitació molt fragmentades amb una duresa i densitat menor que els nivells de neu ventada superiors.


Test d'estabilitat practicat en un sector representatiu de la zona de l'accident.

Test d'estabilitat practicat en un sector representatiu de la zona de l'accident. S'assenyala amb el dit la capa feble a partir de la qual s'inicia la fractura que propaga amb molta facilitat. El test de la columna estesa dóna com a resultat que la fractura es propaga en tan sols aïllar la columna = ECTPV (vegeu també la figura del perfil de el mantell nival). La capa feble conté neu granulada.


Cicatriu de coronació de l'allau a tocar de la carena

Cicatriu de coronació de l'allau a tocar de la carena


Zona d'arribada de l'allau

Zona d'arribada de l'allau, on es mesura en 1.5 m el gruix el dipòsit de neu acumulada


Detall de dipòsit en forma de grumolls

Detall de dipòsit en forma de grumolls típic d'una allau de placa tova


Rescat

Rescat efectuat pel Grup d'Actuacions Especials (GRAE, Dept. d'Interior)