En un territori de poc més de 31.000 km2, Catalunya conté una variada mostra de paisatges europeus a petita escala, fruit de la seva posició geogràfica, clima, relleu i geologia. S'han catalogat fins a 135 paisatges diferents. Des de les planes estepàries de Ponent, fins a l'imponent Pirineu. Des de l'abrupte Cap de Creus, fins a les planes del Delta de l'Ebre. Tot el conjunt és d'una gran diversitat ecològica i d'una notable riquesa de paisatges, hàbitats i espècies. I tota aquesta riquesa natural conviu, des d'antic, amb notables pressions. Més de 7 milions d'habitants concentrats principalment al litoral, una alta taxa d'urbanització dispersa i una densa xarxa d'infraestructures viàries i ferroviàries. Una activitat agrícola i ramadera històricament molt important, avui més concentrada i una activitat industrial encara destacable. I, finalment, és també un territori amb una gran afluència turística (més de 20 milions de visitants anuals).
Una mostra d'aquesta riquesa natural es troba representada en el conjunt d'espais naturals protegits de Catalunya, que representen més d'un 30% del territori terrestre de Catalunya i prop d'un 10% de l'àmbit marí. A més de preservar la diversitat biològica, geològica i paisatgística de Catalunya, els espais naturals protegits són un motor econòmic i turístic sostenible important i un proveïdor de serveis ambientals com l'aigua, l'aire (són importants embornals de CO2) i són reserves de valors immaterials com el silenci i la tranquil·litat, entre d'altres.
Bona part dels nostres espais naturals protegits posen a l'abast del públic tot un seguit d'equipaments que ajuden a gaudir de la visita i que permeten conèixer amb més profunditat els seus valors naturals. En el revers del mapa s'hi han representat els espais naturals de protecció especial amb major detall i alguns dels seus itineraris principals que faciliten l'accés als seus llocs més emblemàtics.
Es pot trobar més informació a les seus dels parcs i als centres d'informació i també al web, al portal Parcs de Catalunya.