• Imprimeix

Projecció del documental "GAIA, LA GRAN MARE", al CST Pirineus, Tremp

 

Quan

Data 17.03.2016

On

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig Pompeu Fabra, 21, Tremp

Veure mapa

UNA PRODUCCIÓ DE L'INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA

Direcció científica: Xavier Berástegui
Realització i direcció cinematogràfica: Xavier Berenguer

Gaia, la Gran Mare, és un documental científic i divulgatiu que tracta, de manera generalista, de l'origen de la Terra, de la seva evolució fins a l'actualitat i del futur que espera al planeta. Posa èmfasi en els conceptes geològics bàsics desenvolupats per alguns dels personatges més destacats de la història de les Ciències de la Terra i repassa alguns dels coneixements més rellevants sobre el Sistema Terra, adquirits mitjançant el raonament científic.

De manera àgil, el documental parla de qüestions tals com l'origen i la dinàmica del Sistema Solar, la Terra i la Lluna; de l'aigua, els oceans i els continents; de l'origen de la vida, els organismes més antics i la seva evolució; de l'atmosfera primitiva i de l'atmosfera amb oxigen; tracta del temps geològic i mostra algunes de les etapes cabdals de l'evolució de la Terra, incloses algunes de les extincions massives més conegudes; explica la distribució actual dels continents i els oceans, les seves distribucions pretèrites i les futures; parla de volcans i terratrèmols, de recursos naturals d'origen geològic, d'algunes aplicacions de les Ciències de la Terra i de les amenaces a la sostenibilitat del planeta.

Els conceptes geològics es mostren íntimament lligats als ambientals i al paper que juga la vida -en general i particularment la humana- a la Terra. Els fets i les idees es presenten mitjançant il·lustracions i animacions tridimensionals realitzades en ordinador i en filmacions d'exteriors rodades en llocs rellevants, tals com el mateix Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), museus i paisatges geològics emblemàtics localitzats a Catalunya, Anglaterra, Escòcia i el País Basc.

Amb una durada de 48 minuts, el documental està enregistrat en alta definició i, a més d'en català, Gaia, La Gran Mare està disponible en castellà i anglès.

Programa

18:00 - 18:05

Benvinguda a l'acte
Gonçal Rivas, CST Pirineus, ICGC

18:05 - 18:10

Presentació del documental
Xavier Berástegui, subdirector adjunt de Geologia i Geofísica, ICGC

18:10 - 19:00

Projecció del documental

19:00 - 19:30

Debat i cloenda