• Imprimeix

Jornades Tècniques "GeoEnergia a Catalunya". Núm. 03. El debat de la transició energètica en el territori i el rol de la geotèrmia

 

Quan

Data 12.11.2021

Horari

de 09.45 a 14.15 hores

On

Presencial a l'Auditori Campus de Cappont, Universitat de Lleida / Online

Veure mapa

Cicle de Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya”

Per tercer any consecutiu, el Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) organitzen la Jornades Tècniques "GeoEnergia a Catalunya" amb la finalitat de promoure i donar a conèixer el potencial de l'energia geotèrmica com a energia d’alta eficiència en el nou marc de la Transició Energètica i el Canvi Climàtic.

Presentació de la jornada tècnica núm. 03

Els sistemes d’intercanvi geotèrmic o geotèrmia amb bomba de calor geotèrmica, estan sent una de les energies renovables catalitzadores més importants del procés de descarbonització del sector tèrmic a Europa. Suècia, per exemple, és el país que presenta una taxa de difusió (índex equivalent al nombre de bombes per cada 1.000 habitants) més elevada amb 120 unitats/1.000 habitants i, actualment, el mercat ja es troba molt madur amb una taxa de creixement baixa (entorn al 2,5%). En canvi, la situació a Espanya és la contrària. Fins als últims anys aquesta energia ha estat penetrant en el mercat a un ritme molt menor que el que han tingut els països de l'entorn, i per això actualment és un dels països que presenta una de les taxes de difusió més baixa (< 0,1 unitats/1.000 habitants). No obstant això, segons l’informe del Consell Europeu de la Geotèrmia (EGEC) del 2019 sobre l’estat d’implementació, últimament presenta la taxa de creixement més elevada, amb un 20% anual.

Aquest 20% coincideix amb la dada que l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) monitoritza des del juliol del 2019 per Catalunya, a través de l’Observatori de la Geotèrmia mitjançant la Base de dades d’Instal·lacions de Geotèrmia Superficial de Catalunya (BdIGSCat). L’informe núm. 5 (agost, 2021) estima una potencia inventariada >42,38 MWt i una taxa de creixement interanual del 19,7%.

La geotèrmia és la font renovable tèrmica 100% local que està disponible les 24 hores/dia i els 365 dies/any de major eficiència i que té un gran potencial de creixement i expansió en els propers 10 anys per tot el territori de Catalunya. S'obre una dècada apassionant que el sector europeu ha anomenat 'dècada geotèrmica’. Catalunya compta amb capacitats científic-tecnològiques, industrials i empresarials, potencial de recurs i necessitats de descarbonitzar suficients per convertir l'energia geotèrmica en una alternativa solvent, fiable i insubstituïble al nostre territori.

Aquest any 2021, la Jornada GeoEnergia organitzada conjuntament pel GTG-CEEC, l'ICGC i l'ICAEN es celebrarà el divendres 12 de novembre a l’auditori del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida i tindrà format híbrid (presencial-telemàtic). Comptarà amb 7 ponències i una taula rodona. Presentarem dos projectes innovadors: La nova aplicació Geo-SIV desenvolupada per l’ICGC en col·laboració amb la UPC, i el projecte Vielha Smart Multi-RESmicro DHC grid que impulsa el Conselh Generau d’Aran en col·laboració amb l’ICGC. Tindrem una pausa cafè per realitzar networking.

Us hi esperem!

Consulteu el programa.

Cartela de la jornada
Relació de tots els logos de les entitats organitzadores, col·laboradores i que hi participen
Logos de les entitats que confomen el Grup de Treball de Geotèrmia del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya