• Imprimeix

Jornada sobre la informació de Terratrèmols

 

Quan

Data 09.06.2016

On

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Parc de Montjuïc, s/n
08038 Barcelona

Veure mapa

L'objectiu de la jornada és fer una aproximació de forma didàctica, pràctica i amb dades al fenomen sísmic en un entorn de baixa sismicitat com Catalunya. Fer-ho transparent per, a partir del coneixement, enfrontar el fenomen de forma oberta, fixant el risc i explicant les tasques de prevenció-sensibilització, control i resposta. Fer-ho d'una forma senzilla, molt dirigida al públic en general, i amb dades i exemples que ajudin a la comprensió de la sismicitat a Catalunya i de la gestió concreta que es fa. Traslladar la visió de la gestió integrada dels sismes a Catalunya entre l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i Protecció Civil de la Generalitat, a partir de les eines i protocols disponibles i debatre sobre la importància d'una bona gestió de la informació.

Els terratrèmols tenen una ocurrència no previsible, esporàdica i recurrent. Catalunya n'ha patit en temps històrics, i l'estudi del seu risc en el territori ha permès establir nivells de moviment sísmic per ser considerats a la Norma de Construcción Sismoresistente de l'Estat Espanyol i per establir els Plans d'Emergència Sísmica de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta jornada es presentaran, per una part, noves eines desenvolupades per millorar la gestió de la crisi sísmica, tant des del punt de vista de la informació bàsica elaborada per l'ICGC, com de la gestió preventiva i d'actuació en cas de terratrèmol, competència de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC). També s'identificaran les necessitats que poden tenir els mitjans de comunicació per tal de difondre informacions verídiques sense alarmar de manera infundada la població.

Participen a l'organització de la jornada les següents entitats: ICGC, DGPC, Universitat Pompeu Fabra (UPF), Institut Cerdà, Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) i l'Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya.

Programa

09:00 - 09:30

Lliurament d'acreditacions als assistents

09:30 - 09:35

Benvinguda a càrrec del Subdirector de Geologia i Geofísica de l'ICGC, Sr. Joan Palau

09:35 - 10:15

Sr. Xavier Goula, ICGC

Veure a Slideshare

10:15 - 10:45

Sr. Sergio Delgado, DGPC

Veure a Slideshare

10:45 - 11:00

Sra. Francesca Baró, DGPC

Veure a Slideshare

11:00 - 11:20

Sr. Israel Rodríguez, UOC

Veure a Slideshare

11:20 - 11:40

Sra. Elisabeth Viladomiu, Institut Cerdà

Veure a Slideshare

11:40 - 12:00

Pausa

12:00 - 12:45

Taula rodona: Informació de Terratrèmols
La taula rodona està formada per cinc experts de dos sectors: societat (UPF, Institut Cerdà i UOC) i administració (DGPC i ICGC). Ha de permetre un intercanvi d'idees fluid i amb intervencions del públic que permeti la millora de la informació en aquesta matèria
Modera i participa: Sr. Carles Pont (UPF)
Participen: Sr. Israel Rodríguez (UOC), Sra. Elisabeth Viladomiu (Institut Cerdà), Sr. Marc Homedes (DGPC) i Sr. Xavier Goula (ICGC)

Veure a Slideshare

Veure a Slideshare