• Imprimeix

Exposició "Les textures de les roques. Visió microscòpica del substrat geològic de Catalunya", a Tremp

 

Quan

Data Del 12.11.2021 al 03.12.2021

Horari

Horaris de visita: de dilluns a divendres. Visites a concertar per correu o per teléfon 973 65 08 30, ext. 5002

Visites guiades: Es realitzaran visites guiades i activitats didàctiques, d’1 hora de durada, aproximadament.

On

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

En el marc de les activitats de la 26a edició de la Setmana de la Ciència 2021, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) organitza aquesta exposició, adreçada a l'alumnat d’ESO, de Batxillerat i de Cicles Formatius.

En geologia, el concepte “textura d’una roca” fa referència a les relacions geomètriques entre els grans minerals i la resta de components que formen la roca, així com l’anàlisi de la grandària i la forma dels grans. Aquestes relacions generalment s’estableixen, en una primera aproximació, a escala de mostra de mà, però per determinar amb més detall les característiques imperceptibles a simple vista, cal l’observació microscòpica de làmines primes.

Aquesta exposició adaptada als instituts, exhibeix 9 mostres de mà de roques ígnies, metamòrfiques i sedimentàries representatives, imatges de les seves textures al microscopi i informació sobre la seva procedència a diferents escales.

L’exposició s’acompanya d’una activitat didàctica que permet a l'alumnat observar mostres de roca i analitzar imatges a nivell microscòpic en base als paràmetres que defineixen la textura (mida, forma i relacions geomètriques entre els components de la roca) i reconèixer i relacionar les diferents imatges de les textures amb el seu significat i els processos o ambients de formació.

L’objectiu de l’exposició és, d’una banda, observar i identificar característiques de les textures de diferents tipus de roques, a escala microscòpica, relacionar-les amb la interpretació geològica que se’n deriva i, d’altra banda, conèixer la diversitat de roques que afloren a Catalunya.

Posteriorment, està prevista la seva itinerància per centres d’educació secundària.

Logos de l'entitat organitzadora (ICGC), col·laboradora (UB) i en el marc de la Setmana de la Ciència 2021