• Imprimeix

Exposició "Les textures de les roques. Visió microscòpica del substrat geològic de Catalunya"

 

Quan

Data Del 22.01.2020 al 05.02.2020

Horari

Del 22 de gener al 5 de febrer de 2020
Horari de visites: de dilluns a divendres, de 09.00 a 21.00 hores

On

Vestíbul principal de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts Catalanes, 585, 08007 Barcelona

L’origen, la formació i l’evolució de les roques és un dels objectius principals de les ciències de la Terra, i l’observació de les textures de les roques i els seus components ha estat i és una font d’informació essencial per avançar en el coneixement d’aquests aspectes i en les aplicacions que se’n deriven.

En geologia, el concepte “textura d’una roca” fa referència a les relacions geomètriques entre els grans minerals i la resta de components que formen la roca, així com l’anàlisi de la grandària i la forma dels grans. Aquestes relacions generalment s’estableixen, en una primera aproximació, a escala de mostra de mà, però per determinar amb més detall les característiques imperceptibles a simple vista, cal l’observació microscòpica de làmines primes.

Al marge del seu significat i la seva utilitat, de la visió microscòpica de les textures de les roques en deriven unes imatges d’una gran variabilitat estètica.

Les textures de les roques tenen un valor científic, pràctic i estètic molt potent que ens ha convidat a construir un relat que volem compartir. Aquest valor s’intensifica si les textures s’emmarquen dins un territori amb un substrat geològic divers com és Catalunya.

L’objectiu de la present exposició és il·lustrar un conjunt de textures microscòpiques representatives de les roques ígnies, metamòrfiques i sedimentàries que afloren a Catalunya.

Visites guiades: Es realitzaran visites guiades els dies 23 i 30 de gener de 17 a 18 hores i els dies 28 de gener i 4 de febrer de 13 a 14 hores


Descarrega el catàleg de l'exposició (PDF) [96 MB]