• Imprimeix

Exposició "El mapa com a eina de govern: centenari dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya"

 

Quan

Data Del 12.02.2015 al 14.12.2015

Horari

De dilluns a divendres.
Visites concertades.

cartoteca@icgc.cat


Entrada lliure.

On

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Parc de Montjuïc, s/n
08038 Barcelona

Veure mapa

Exposició organitzada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la Diputació de Barcelona en els actes de commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya.

L'any 1914, la Diputació de Barcelona, en el marc de la Mancomunitat i amb la supervisió científica de l'Institut d'Estudis Catalans, organitzà un servei geogràfic i un servei geològic per a la publicació d'un mapa de Catalunya a escala 1:100.000 en les seves versions geogràfica, geològica i agronòmica. Un mapa que havia de tenir un doble ús: com a eina de treball i com a símbol de país.

La supressió de la Mancomunitat arribà quan la publicació del mapa tot just havia començat i ja se n'havien publicat alguns fulls. Malgrat això, el projecte -la versió geogràfica però no les versions geològica i agronòmica- tingué continuïtat i es va mantenir viu durant l'etapa primoriverista, experimentant posteriorment una nova embranzida en temps de la Generalitat republicana per acabar desapareixent sota la dictadura franquista. El mapa quedà inacabat i, del total de 43 fulls de la sèrie, només se n'havien pogut publicar 11 de la versió geogràfica i 5 de la versió geològica. En canvi, el servei geogràfic, passant per diverses etapes, ha continuat fins avui.

Aquesta exposició commemora el centenari de l'inici dels serveis geogràfic i geològic de la Mancomunitat de Catalunya, centenari que coincideix amb la creació de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, institució hereva d'aquells serveis pioners.Cartell de l'exposició