• Imprimeix

Exposició "Ciència i coneixement: el territori des de l'espai"

 

Quan

Data Del 08.11.2019 al 22.11.2019

Horari

Del 8 al 22 de novembre de 2019.
Visites, de dilluns a divendres, de 09.00 a 18.00 hores.

On

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Sala d'Exposicions "Jaume Miranda i Canals"
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona

Veure mapa

Entrada gratuïta

Els sistemes d'observació de la Terra ofereixen una visió sinòptica i privilegiada del territori. Aquest avantatge que ens ofereix una plataforma (aèria) a una certa altura, ha estat explotat des de fa més d'un segle. Relativament recent, però, és la utilització dels sistemes de satèl·lit. Avui en dia, el ventall de resolucions espectrals, espacials i temporals que ens ofereixen les plataformes d'observació de la Terra representen una equació d'ús i d'aplicabilitat que va des dels sistemes òptics, tèrmics o actius, com els sistemes de radar, que ens permeten una millor aproximació a la gestió dels recursos, els impactes, les afectacions i els canvis que es produeixen al territori.

Sota la gestió i el lideratge de la Unió Europea, el programa Copernicus cerca el desenvolupament de serveis d'informació basats en les dades aportades pels satèl·lits anomenats Sentinel. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), des del 2015, quan els primers satèl·lits Sentinel van ser plenament operacionals, treballa per generar informació, productes, estudis i geoserveis basats en les dades Copernicus.

L'exposició que us presentem és una proposta de viatge a través de patrons, formes, colors i textures de les dades de satèl·lit processades, així com de les capturades pels sensors embarcats en els avions de l'ICGC, actius clau en un millor coneixement del territori i com a valor afegit en les eines de decisió i polítiques que han de permetre un desenvolupament més sostenible.

Aquesta exposició, que s’emmarca dins els actes de la 24a Setmana de la Ciència (8-17 de novembre de 2019), s’acompanya de dos tallers pràctics, molt didàctics, sobre el processat de les dades i el coneixement del territori:

  • Taller 1: Descobreix el territori des de l'espai amb les imatges de satèl·lit del programa Copernicus (dimarts 12 de novembre, de 16.00 a 18.30 hores). Inscripcions tancades per haver-se assolit la capacitat màxima de la sala. Preguem disculpeu les molèsties.
  • Taller 2: Descobreix la sostenibilitat de l'espai urbà amb les càmeres i els sensors de l'ICGC (dimecres 13 de novembre, de 16.00 a 18.30 hores). Inscripcions tancades per haver-se assolit la capacitat màxima de la sala. Preguem disculpeu les molèsties.