• Imprimeix

Conferència "Beneficios y logros obtenidos en Costa Rica a partir de instrumentación permanente con el uso de acelerógrafos"

 

Quan

Data 11.10.2016

Horari

De 12:00 a 13:00 hores

On

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Parc de Montjuïc, s/n
08038 Barcelona

Veure mapa

Des de fa més de 30 anys existeix instrumentació accelerogràfica a Costa Rica, el que ha permès registrar importants sismes ocorreguts en la dècada de 1990 i a partir de 2010. Els avenços tecnològics han permès que, a l'actualitat, la informació sigui tramesa a través d'Internet en temps real, el que possibilita que, cada cop que ocorre un sisme important, es generin informes immediats que contenen shake maps, formes d'ona, espectres de resposta, accelerogrames, població potencialment més afectada, entre d'altres productes.

La majoria d'equips s'han instal·lat en camp obert, però també n'hi ha en edificis i, properament, en pous o boreholes. Actualment hi ha prop de 140 accelerògrafs situats en tot el país, sobre tot en nuclis urbans.

Tota aquesta informació ha permès desenvolupar investigacions en camps com: l'atenuació de les ones sísmiques, la vulnerabilitat d'estructures, els efectes de lloc i la perillositat sísmica.

En aquesta conferència, a càrrec de Victor Schmidt Díaz (LIS-UCR), es presenta la xarxa acceleromètrica de Costa Rica, gestionada per el Laboratorio de Ingeniería Sísmica (LIS) de la Universidad de Costa Rica (UCR), i les accions i estudis que el LIS realitza per contribuir al coneixement i la mitigació del Risc Sísmic a Costa Rica.