• Imprimeix

Projecte iCOAST

El projecte europeu compta amb la participació de la Direcció General de Protecció Civil, el Centre lnternacional d'Investigació dels Recursos Costaners de la Universitat Politècnica de Catalunya, el Servei Meteorològic de Catalunya i l'ICGC

19/11/14 17.43

Una part important de la costa mediterrània europea té limitada la seva capacitat per fer front a perills ambientals, físics i hidrometeorològics a causa de la presència de passejos marítims, edificis, carreteres, vies fèrries, etc. En molts casos, l'ocupació del domini costaner es basava en el supòsit que la franja costanera es mantenia estable. Aquesta idea es veia reforçada per un tranquil estat de la mar durant la major part de l'any i donava lloc a una falsa percepció de seguretat per part de la nostra societat. No obstant això, cal tenir ben present que no són rars els estats de la mar amb onades altes i que, quan s'associen amb un nivell de marea alta, poden causar danys significatius.

A partir dels avenços en eines numèriques de càlcul que possibiliten dur a terme prediccions morfodinàmiques (fluxos d'aigua i sediments), el projecte iCOAST pretén desenvolupar el sistema d'alerta primerenca per pronosticar tempestes costaneres i ser una eina per ajudar en les tasques de decisió dels responsables de planejament i gestió. Els principals elements a tenir en compte per iCOAST són les platges urbanes, defenses costaneres i infraestructures, que són els llocs on es produeixen la majoria de víctimes.

El projecte iCOAST, cofinançat pel Directorate General Humanitarian Aid and Civil Protection de la Comissió Europea, compta amb la participació de la Direcció General de Protecció Civil, el Centre lnternacional d'Investigació dels Recursos Costaners de la Universitat Politècnica de Catalunya, el Servei Meteorològic de Catalunya i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Dimarts, 18 de novembre, es va celebrar al Departament d’Interior la jornada europea "Conviure amb el mar: Què estem fent al litoral?", on es va fer una valoració de la darrera campanya de platges, com a exercici d'intercanvi d'experiències i impressions entre les institucions implicades amb la voluntat de millora per a futures campanyes.