• Imprimeix

Primers monòlits de sòls del Pirineu i Prepirineu

Des del Centre de Suport Territorial Pirineus (CST) l'ICGC treballa en la creació d'una col·lecció de monòlits de sòls del Pirineu i Prepirineu amb l'objectiu d'adquirir, conservar i exposar seccions de sòls representatius

21/12/15 19.46

Des del Centre de Suport Territorial Pirineus (CST) l'ICGC treballa en la creació d'una col·lecció de monòlits de sòls del Pirineu i Prepirineu amb l'objectiu d'adquirir, conservar i exposar seccions de sòls representatius de la rica varietat edafològica de la serralada, i així facilitar el seu estudi, la difusió del coneixement i la divulgació de la importància i la diversitat dels sòls del territori pirinenc.

Un monòlit de sòl és una secció vertical d'un perfil de sòl extret del terreny i preservat en la seva condició natural (sense alteracions), sobre el qual, en el laboratori, es fa un tractament per consolidar els materials i garantir la conservació del perfil.

El passat 15 de desembre de 2015 es va celebrar, al CST, una jornada en la qual van participar experts de la Universitat de Lleida, de l'ICGC i d'Eureca SGL. Es van exposar els objectius del projecte, les característiques de determinats tipus de sòls forestals i la metodologia de treball seguida.

La jornada va cloure amb la presentació dels primers quatre monòlits, obtinguts a través de la col·laboració de propietaris de sòls agrícoles de zones de vinya i de cereals, extrets en el Pallars Jussà: Santa Engràcia, els Nerets, Conques i Orcau.

 

Jaume Miranda i Canals
Director