• Imprimeix

Premi Ex Aequo del concurs Ciencia en Acción

L'ICGC ha estat guardonat amb el Primer Premi Ex Aequo del concurs Ciencia en Acción, en la modalitat "Laboratori de Geologia", amb el treball ¡Prevenir las catástrofes! Simulando la gestión de los riesgos naturales

13/10/14 17.51

La proposta ha estat liderada per la Dra. Marta González, de l'ICGC, en col·laboració amb altres investigadors: Pedro Alfaro, del Departamento de Ciencias de la Tierra y del Medio Ambiente de la Universidad de Alicante; David Brusi, del Departament de Ciències Ambientals/GEOCAMB de la Universitat de Girona i Amelia Calonge, de la Facultad de Educación de la Universidad de Alcalá de Henares.

Aquest treball ofereix un marc teòric i suggereix activitats didàctiques per a l'aula sobre com gestionar els riscos naturals de forma eficient, amb l'objectiu de posar en valor i treure el màxim profit d'un recurs lliure i gratuït existent a la xarxa.

El guardó ha estat concedit pel jurat per "la capacitat de transmetre la necessitat d'entendre les catàstrofes i avaluar tots els paràmetres que intervenen a fi de prevenir i evitar pèrdues humanes i materials". L'activitat s'ha enfocat per treballar la part més preventiva dels riscos naturals, sense deixar de costat el fenomen natural, ja que entendre el mecanisme que el produeix ajuda a gestionar-lo de forma adequada. Guanyar la partida significa, d'una banda, comprendre que no es pot impedir que es produeixin inundacions, terratrèmols, tsunamis, huracans i altres fenòmens naturals. I per una altra, que aquest fet fa que les úniques estratègies possibles per reduir els seus efectes i protegir-nos d'ells siguin a través de la prevenció, de la mitigació i de la preparació davant els riscos.

El concurs, que ha tingut lloc l'octubre de 2014 al CosmoCaixa de Barcelona, és dirigit a estudiants, professors, investigadors i divulgadors de la comunitat científica, en qualsevol de les seves disciplines. Es tracta d'una iniciativa del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, l'Instituto de Ciencias Matemáticas, la Real Sociedad Española de Física, la Real Sociedad Española de Química, la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular, la Sociedad Geológica de España i la Universidad Nacional de Educación a Distancia.