• Imprimeix

Pintamaps Món. El món en català! … i amb els teus colors

25/7/16 15.00

Pintamaps Món

Pintamaps Món

El gener passat us presentàvem Pintamaps, una eina que fa possible estilitzar la cartografia de Catalunya amb els colors i les transparències que seleccioneu i visualitzar els canvis en temps real a la vostra pantalla. Ara us presentem una eina similar: Pintamaps Món.

Aquest nou prototip, basat també en la tecnologia vector tiles, us permet pintar el món amb els vostres colors. L'interès d'aquesta eina, però, va molt més enllà.

Els noms geogràfics que apareixen a Pintamaps Món corresponen a una selecció dels principals noms de lloc del món i hi surten escrits exclusivament en llengua catalana. Per als topònims menors que no tenen versió catalana tradicional s'ha respectat la forma local, adaptada a la grafia catalana, a fi de facilitar la lectura a un lector en la nostra llengua. Dels noms de lloc referents a serres, cims o valls i els referits a rius, mars o pantans s'ha traduït al català la part que acompanya el nom principal.

En aquest sentit amb Pintamaps Món es vol col·laborar en la difusió i el manteniment del coneixement dels noms de lloc en la seva forma catalana (exotoponímia).

La selecció toponímica conté els noms dels estats i les seves capitals, les principals ciutats i aglomeracions urbanes i els accidents del relleu i hidrònims més significatius. Contempla també altres noms com els indrets que formen part del Patrimoni de la Humanitat pel seu caràcter de singularitat natural i molts noms d’àmbit marí.

Cal fer notar que les formes gràfiques proposades en català es troben en fase de validació per la Comissió de Toponímia de Catalunya i seran actualitzades segons els avenços d'aquesta revisió.

Pintamaps Món us permet:

  • Canviar el color i la transparència de la informació geogràfica
  • Rotar i posar en perspectiva el mapa
  • Fer la captació de la imatge que tingueu en pantalla en format .png o .pdf
  • Desar un arxiu amb el mapamundi del vostre gust (a nivell d'estats)
  • Cercar i situar llocs geogràfics
  • Obtenir informació associada a cada topònim (fent-hi doble clic): nom en català, versió oficial del nom, estat al qual pertany i el seu concepte geogràfic. Un segon doble clic fixa la informació del topònim en qüestió. Aquesta finestra la podeu tancar prement sobre l'agulla vermella
  • Visualitzar exemples d'estilitzacions
  • Generar el mapa amb estils aleatoris (botó superior de l'esquerra)
  • Baixar l'arxiu d'estil resultant (format .json) perquè el pugueu pujar a la mateixa eina per utilitzar-lo en altres ocasions

Les dades  geogràfiques corresponen a la base Natural Earth que es difon en obert.

Pintamaps Món és una eina que pot ser útil per a les escoles, en tasques de disseny i per al públic en general.

Nota: Tingueu en consideració que és el vostre ordinador qui realitza el procés de renderització de la informació vectorial. Com sempre us recomanem que tingueu actualitzat el vostre navegador.

Feu, si us plau, les vostres consideracions i propostes a betaportal@icgc.cat.

Nota: Existeix també una versió de Pintamaps per fer els vostres mapes de Catalunya!