• Imprimeix

Pintamaps! El mapa amb el teu estil

Pintamaps és una eina que us permet estilitzar la cartografia de l'ICGC amb els colors i les transparències que vosaltres seleccioneu. L'eina pot semblar senzilla, però amaga una revolució! Aconseguir que l'usuari pugui modificar l'estil del mapa i que els canvis es visualitzin en temps real era fins avui impensable. Avui, la tecnologia vector tiles de transmissió de dades cartogràfiques vectorials ho fa possible.

1/2/16 18.31

Fins ara la cartografia que visualitzàveu en el vostre navegador us era tramesa trossejada en petites imatges tessel·lades per poder-les enviar amb més rapidesa. Amb tot, la transmissió d'imatges per Internet és lenta, consumeix gran volum de dades i no permet la modificació de l'usuari. La transmissió de la informació cartogràfica en format vectorial és més ràpida, consumeix menys ample de banda i permet que l'usuari pugui interaccionar amb aquesta informació de manera intel·ligent.
L'ús de dades cartogràfiques vectorials en el vostre navegador facilita:
- la rotació del mapa, mantenint la toponímia sempre orientada a la lectura de l'usuari,
- la definició de diferents estilitzacions en funció de l'escala de visualització del mapa,
- la consulta de les dades alfanumèriques associades a cada element geogràfic,
- la inclusió de capes vector pròpies dels usuaris sobre la informació cartogràfica de base,
- la definició d'estils propis de cada usuari en funció de la tipologia de les seves dades,
- la generació d'imatges en perspectiva,
- la consulta espacial (SIG) sobre els elements geogràfics, etc.

Certament, la tecnologia vector tiles amb que Pintamaps funciona significa una revolució per als cartògrafs, però també per als usuaris que veuran com s'obre un món de possibilitats en relació a tot allò que el mapa els pot oferir tant en termes d'eficiència com de personalització.

Pintamaps us permet:
- canviar el color i la transparència de la informació geogràfica, que hem agrupat en 12 nivells per facilitar-vos la interacció,
- canviar el fons del mapa, bé el seu color o bé canviant aquest per una de les textures que hi hem afegit,
- rotar i posar en perspectiva el mapa,
- fer la captura de la imatge resultant en format .png o .pdf,
- cercar el municipi de l'àrea geogràfica que volgueu treballar,
- generar estils aleatoris.
- si feu doble clic sobre el mapa obtindreu la informació associada a cada element. Un segon doble clic fixa la informació de la geometria clicada. Aquesta finestra la podeu tancar prement sobre l'agulla vermella.
- visualitzar exemples d'estilitzacions.

Vector tiles és una tecnologia game changer que ve a canviar la manera com es serveixen les dades cartogràfiques per Internet, i que obre un enorme ventall de futures possibilitats per a vosaltres els usuaris: mapes dinàmics, funcions SIG en el navegador, linked data, descàrrega d'objectes per atributs, etc.
Pintamaps és una eina que pot ser útil per dissenyadors gràfics i web, infògrafs, didàctica i per al públic general. Recordeu que les dades de l'ICGC es difonen sota llicència oberta (CC-BY Intitut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) i per tant són reutilitzables.
Més que mai, us convidem a testejar aquesta eina, i a pensar quines són les aplicabilitats d'aquesta tecnologia en el vostre camp d'expertesa. Feu, si us plau, les vostres consideracions i propostes a betaportal@icgc.cat.
 
Nota: Tingueu en consideració que és el vostre ordinador qui realitza el procés de renderització de la informació vectorial. Com sempre us recomanem que tingueu actualitzat el vostre navegador. Observeu que Pintamaps obté un millor resultat en Chrome.
 
Jaume Miranda i Canals
Director